LIAlla viimeinen lähtöselvitys

Lentoliikenneyhtiö LIAn lähtöselvitykset siirtyvät Airprolle. LIAlla on edelleen suuria suunnitelmia, mutta talous on kuralla.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Fly Lappeenrannan entisiä liiketoimintoja pyörittänyt Lappeenranta International Airport, LIA, huolehti tiistaina viimeisestä lähtöselvityksestään.

Ryanairin lento vei matkustajia Lappeenrannan lentoasemalta Brysselin lähelle Charleroihin.

-Sopimus Airpron kanssa päättyy yöllä kello 24. Keskiviikkona homman hoitaa Airpro itse, selvittää LIAn toimitusjohtaja Juha-Pekka Paananen.

Paanasen mukaan LIAn lähtöselvityksessä työskennelleistä kaksi siirtyy Airpron palvelukseen ja yksi muualle.

Lentoaseman päällikkö Petteri Lehti vakuuttaa, ettei vaihto vaikuta mitenkään lentoihin ja palveluihin.

Tätä ennen LIAn toiminnoista jo pysäköinti sekä mainonta oli siirtynyt Finavialle. Finavia on irtisanonut myös lähtöaulassa sijaitsevan kahvilan sopimuksen. LIA pyörittää Bar Fly -kahvilaa syyskuun loppuun.

Finavia on perustanut lentoasemille Hello-kahviloita. Sama konsepti tulee Lappeenrantaankin.

Paananen tyhjensi tiistaina omaa työpöytäänsä lentoasemalla. LIAn toimisto muuttaa keskustaan, mutta Paanaselle siellä ei ole työhuonetta. LIA hoitaa vielä jonkin aikaa Air Balticin call center -palvelua.

Liiketoimintojen katoaminen alta uhkaa yhtiön tulevaisuutta.

-Kun on viimein saatu toimintoja kannattaviksi, niin Finavia siirtää ne itselleen tai tytäryhtiölleen. Tätäkin Kilpailuviraston kesken oleva selvitys varmaan sivuaa, arvelee Paananen.

Velkaa LIAlla on runsaasti. Elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Liiketoiminnoille eli entiselle Kaupunkiyhtiöille velkaa on lähes 60 000 euroa. Paanasen aiemman ilmoituksen mukaan muuta velkaa noin 200 000 euroa.

Kaupunki on suostunut maksujärjestelyyn, jossa LIA maksaa kuukausittain 7 000 euroa. Järjestely raukeaa ensimmäisestäkin maksuviiveestä. Maaliskuun erää ei kaupungin lakimiehen Eero Immosen mukaan ole maksettu.

-Se on sopimusrikkomus. Teemme kuitenkin lopulliset linjaukset asiasta sen jälkeen, kun Kaupunkiyhtiöitä ja Fly Lappeenrantaa koskeva erityistarkastus on lähiaikoina valmistunut.

Kaupungin omistama lentokonehalli lentoaseman tuntumassa on edelleen vuokrattuna LIAlle. Halli ei ole ollut lentoliikennekäytössä. LIAlla on suunnitelmia hallin varalle. Niistä kerrotaan mahdollisesti ensi viikolla.

-Palasin juuri Lontoosta palaverista Ryanairin kanssa. Palaveri liittyi lentoliikenteeseen Lappeenrannassa ja mahdollisesti muuallakin Suomessa, vihjaa Paananen.

LIA toivoo edelleen saavansa yksityisen terminaalin lentokonehalliin. Paananen ei usko, että LIAlle koittaisivat nyt kohtalon hetket.

-Se ei ole vaihtoehto. Jos olisi, alasajo olisi hallittu.

Petteri Lehden mukaan Suomessa ei vielä ole yhtään yksityistä lentoterminaalia. Paanasen mukaan muun muassa Tampereella ja Turussa yksityiseksi luokiteltavia terminaaleja.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Tiistaina LIA vastasi viimeistä kertaa Lappeenrannan lentoaseman lähtöselvityksestä. Ryanairin lento oli lähdössä Brysselin lähelle Charleroihin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju