Lappeenrannan jätevesien purku Vuokseen harkitaan uudelleen

ELY-keskus vaatii ympäristövaikutusten arviointia ja kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen selvittämistä uudelleen.

Helena Rissanen

LAPPEENRANNAN jätevesiratkaisu siirtyy noin vuodella. Kaakkois-Suomen ELY-keskus päätti joulukuun puolivälissä, että kaupungin esittämä jätevesien siirtoputki Vuokseen vaatii ympäristövaikutusten arvioinnin, ja siinä pitää uudemman kerran selvittää kaikki mahdolliset vaihtoehdot.

— Jatkoaika tuli vähän yllättäen meillekin. Selvityksen jälkeen on mahdollista, että lähtee uusi ympäristölupahakemus, jossa purkupaikka on jokin muu kuin Vuoksi, Lappeenrannan Energia Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen kertoo.

Kolehmaisen mukaan on todennäköisempää, että purkupaikka löytyy jostain muualta kuin Vuoksi Imatralla.

ELY-keskus päätyi ratkaisuunsa siksi, että puhdistamon rakentamisella ja toiminnalla on merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Jätevesiputken rakentamisen ja myöhemmin rakennettavan uuden puhdistamon vaikutukset kohdistuvat laajaan alueeseen ja ylittävät myös valtion rajat.

Noin 42 kilometrin pituisella siirtolinjalla on vaikutuksia alueen maankäyttöön ja luontoon. Linjalla sijaitsevat ilmastusputket ja pumppaamot voivat ELY-keskuksen mukaan aiheuttaa myös paikallisesti hajuhaittaa.

Asiantuntija-arvion mukaan vaikutukset veden hygieeniseen laatuun ulottuvat Vuoksessa puhdistamon poikkeustoimintatilanteessa rajan yli Venäjän puolelle.

Matka suunnitellulta purkupaikalta rajalle on noin kilometri ja Svetogorskin vedenottamolle korkeintaan kolme kilometriä.

Hankkeen ympäristövaikutukset ovat pitkäaikaisia ja kohdistuvat suureen joukkoon ihmisiä. Haitallisia ympäristövaikutuksia syntyy koko hankkeen elinkaaren ajan.

ELY-keskuksen mukaan vuosille 2015—2017 suunniteltu siirtoviemärin rakentaminen ja vuosille 2015—2025 sijoitettu uuden puhdistamon YVA-menettely, lupamenettely ja rakentaminen kytkeytyvät toisiinsa. Päätös siirtolinjan sijainnista rajoittaa merkittävästi uuden puhdistuslaitoksen sijoitusvaihtoehtojen valintaa ja vaikuttaa laitoksesta aiheutuvien ympäristövaikutusten merkittävyyteen.

Reijo Kolehmainen on tyytyväinen saatuun lisäaikaan.

— Nyt katsotaan rauhassa viranomaisten ja suunnittelijoiden kanssa, mikä on hyvä vaihtoehto. Kaikki vaihtoehdot ovat auki, ja todennäköisyys pitkän putken rakentamiselle on vähän pienempi kuin aikaisemmin, hän sanoo.

Ylitarkastaja Jukka Timperi ELY-keskuksesta kertoo, että vaihtoehdot tarkastellaan vielä kertaalleen läpi perusteellisesti. Hänen mukaansa ratkaisun vaikutukset ovat niin laajat ja pitkäaikaiset, että hätäily ei kannata.

Mika Strandén

Toikansuon jätevedenpuhdistamon saneeraus on suunniteltu vuosille 2013—2014. Uuden puhdistamon valmistuttua Toikansuon puhdistamosta luovutaan.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen