Luumäki on hyvillään puskureistaan

Tilinpäätös

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Kunnanjohtajan pestin vuoden alussa vastaanottanut Anne Ukkonen ei yllättynyt Luumäen viime vuoden tilinpäätöksen sisällöstä.

-Talouden haasteet ovat olleet tiedossa.

Ukkonen myöntää, ettei tilikauden tulos ole enää sitä luokkaa kuin on joskus ollut, mutta akuuttia hätääkään ei ole.

-Onneksi meillä on puskuria. On alhainen veroprosentti, ei velkaa ja säästössä on aiempien vuosien ylijäämiä eli on varallisuutta.

LUUMÄKI pystyi vielä kutistuneesta tuloksestakin tekemään parinsadantuhannen euron investointivarauksen. Se kuluu myöhemmin tänä vuonna käynnistyvään kirjastohankkeeseen.

Tuloveroprosentin korottaminen olisi yksi mahdollisuus lisätä tulorahoitusta tulevaisuudessa, ja Anne Ukkonen arvelee, että sitäkin mahdollisuutta joudutaan syksyllä miettimään.

Toinen, joskin varmasti vaikeampi vaihtoehto on tuottavuuden lisääminen.

Palvelujen karsimisen tielle tuskin kukaan haluaa lähteä.

Nostovaraa tuloveroprosentissa olisi, jos mittarina pidetään melkeinpä mitä tahansa manner-Suomen muuta kuntaa. Kauniaisissa tuloveroprosentti on 16,5 ja vain Eurajoella sama 18 kuin Luumäellä.

PAINEITA tuloveroprosentin nostoa kohtaan tulee myös valtion taholta. Tietojen mukaan hallitus on leikkaamassa kuntien valtionosuuksia vuoteen 2015 mennessä niin, että vaikutus olisi tuloveroprosenttiin jopa yli yhden prosenttiyksikön suuruusluokkaa.

Luumäen osalta valtionosuuksien leikkaus olisi tällä laskukaavalla noin 500?000-700?000 euroa vuodessa.

Viime vuonna niin verotuloja kuin valtionosuuksia kertyi Luumäellä suunnilleen budjetoidut määrät.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä