Parikkalalaiset haluavat asua itsenäisessä Parikkalassa

Kuntauudistuksen keskustelu-tilaisuudessa itsenäisyyden vaihtoehdoksi nousi Savonlinna. Tilaisuus veti valtuustosalin täyteen.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Hallituksen kuntauudistus herätti kiivastakin keskustelua Parikkalassa.

Kuntauudistuksesta järjestetyssä eilisessä keskustelutilaisuudessa useat painokkaat äänenpainot haluaisivat Parikkalan ottavan suunnaksi Savonlinnan suurkunnan.

Perustelut keskittyivät lähinnä erikoissairaanhoidon palveluihin, joita saisi entiseen tapaan ja lähempää Savonlinnasta kuin Lappeenrannasta. Monelle parikkalalaiselle on jäänyt hampaankoloon, että kunta vaihtoi sairaanhoitopiiriksi Etelä-Karjalan.

-Tässä yli 80-vuoden iässä pitäisi päästä vikkelämmin sairashoitoon. Ei se matka sinänsä kiusaa, mutta se maksaa, kun pitää lähteä Savonlinnan sijasta Lappeenrantaan, sanoi Erkki Taskinen.

Lappeenrannasta on saatu huonoja kokemuksia, ja sairaalamatkat ovat pidentyneet erityisesti saarelaisilla ja uukuniemeläisillä.

Taputuksia sai ehdotus, jossa Parikkala jaettaisiin Kinnarniemen kohdalta ja pohjoinen menisi Savonlinnaan ja eteläpuoli Etelä-Karjalaan.

VAIKKA keskustelijat liputtivatkin Savonlinnan puolesta, silti kaikkein eniten sai kannatusta itsenäinen Parikkala.

Harjulinnan yli sadasta osallistujasta suurin osa oli äänestyksessä itsenäisyyden kannalla.

-Yritetään pysyä niin kauan itsenäisenä kuin pystytään. Ei Lappeenrantaa tai Savonlinnaa kiinnosta meidän alueen kehittäminen. Tai Parikkalassa saadaan kokea sama palveluiden menetys, mitä on koettu nyt Saarella ja Uukuniemellä, sanoi Kirmo Wilen.

Parikkalan entisen kunnanjohtajan Into Tähkävuoren mielestä oleellinen kysymys on kuitenkin, voiko Parikkala olla jatkossa itsenäinen.

-Me olemme jäämässä yksin kun Kiteen, Savonlinnan ja sitten Imatran tai Lappeenrannan kaupungit ovat rajalla. Nyt pitäisi tehdä perusteellinen selvitys, mikä suunta on paras ja kysyä sitten kuntalaisten mielipidettä.

Urpo Valkeapään mukaan parikkalalaisten pitäisi myös pohtia vetovoimaisuutta ja kilpailukykyä, jotta palvelut säilyisivät.

HALLITUKSEN kuntarakennetyöryhmä laittaisi kuntauudistuksessa Etelä-Karjalan yhteen kuntaan.

Parikkalalle tarjotaan muun muassa yhteisen sairaanhoitopiirin takia ensisijaiseksi vaihtoehdoksi Etelä-Karjalaa ja toiseksi Savonlinnaa. Parikkalan kunnanvaltuusto on aiemmin linjannut pysyvänsä itsenäisenä.

Kristiina Heikinheimo kysyikin kunnan johdolta tai luottamusmiehiltä, mikä on toissijainen vaihtoehto, jos kunta nyt aikoo ensisijaisesti pysyä itsenäisenä. Vastausta hän ei vielä eilen saanut.

Kunnanhallitus haluaa pohtia keskustelutilaisuuden antia ja laatii kuntauudistuksesta annettavan lausunnon maanantaina.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Irja-Liisa Soikkeli ehdotti, että Parikkala säilyisi hallituksen kuntauudistuksesta huolimatta itsenäisenä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen