Peränurkan kasvatti unelma-ammatissa

Lotta Evolahti sai kimmokkeen teatteriuralle Peränurkasta. Evolahden ohjaama ja lukioikäisten näyttelemä Supernaiivi saa ensi-iltansa taidekoulu Estradissa perjantaina.

Kaisa Juntunen

LAPPEENRANTA. Lotta Evolahti, 28, on päätynyt unelmatyöhönsä. Hän saa ohjata teatteria, ja vielä juuri siellä missä haluaakin.

— Aloitin 16-vuotiaana teatteriharrastuksen Peränurkassa. Nyt saan itse ohjata sen ikäisiä Estradissa.

Teatteri imaisi lukioikäisen Evolahden saman tien täysillä mukaansa. Ylioppilaslakin saatuaan hän suunnisti ensin Kymenlaakson opistoon luovan kirjoittamisen ja teatterin linjalle, ja sen jälkeen matka jatkui Kokkolaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.

— Opiskeluaikoinani unelmoin, että voisin palata Peränurkkaan ohjaajana. Peränurkan henki elää täällä Estradissa. Tosi hienoa ja nostalgista olla ohjaajana siinä teatterissa, josta on lähtenyt.

Estradissa kaksi vuotta työskennellyt Evolahti uskaltaa ennakoida, että hänen suojateistaan kasvaa monia tulevaisuuden teatterin tekijöitä.

— Ainakin lahjakkuutta olisi jäädä alalle.

VALMISTUMISEN jälkeen Evolahdelle ei ollut heti oman alan töitä tarjolla. Hän tienasi leipäänsä muun muassa kouluavustajana ja eläinkaupan myyjänä.

— Tämän alan töistä ei ilmoitella juurikaan lehdissä tai työkkärissä, vaan ne menevät puskaradion kautta. Jos ei tunne alan ihmisiä, on aika yksin.

Evolahti oli äärimmäisen helpottunut, kun hänelle tarjottiin työtä Estradista.

— En voi kuvitella elämää ilman teatteria. Mistään muusta työstä en voi saada samaa fiilistä.

TULEVANA perjantaina Evolahden ohjaama Supernaiivi saa ensi-iltansa Estradissa. Evolahti on työstänyt näytelmän 15—19-vuotiaiden syventävien opintojen ryhmän kanssa.

Supernaiivi kertoo 25-vuotiaasta henkilöstä, joka ajautuu kriisiin.

— Häneltä katoaa asioiden merkityksellisyys. Vaikka hänellä on kaikki näennäisesti kunnossa, kokee hän tyhjyyttä ja tarvitsee radikaalin muutoksen elämäänsä, Evolahti kuvailee.

— Hänellä on kriisi ajan kanssa. Tunne, että aika loppuu.

Näytelmän käsikirjoitus perustuu norjalaisen Erlend Loen samannimiseen läpimurtoromaaniin vuodelta 1996. Evolahti kehaisee kuinka nuoret teatterioppilaat pystyvät eläytymään Loenin luomaan kriisitunnelmaan.

— Jopa lukioikäisille kriisit elämässä ovat tuttuja. Pari oppilasta täyttää 18, ja heillä on jo vähän ikäkriisiä.

Näytelmän teema on mitä ajankohtaisin. Kun nuorille ihmisille tulee niin ympäristöstä kuin itseltään tiukkoja pärjäämisvaatimuksia, seuraa siitä kiirettä ja ahdistusta.

— Ajatellaan, että pitäisi olla tehnyt sitä ja tätä tiettyyn ikään mennessä. Ihmiset ovat kehittäneet niin nopean elämisen tempon, että siinä on vaikea pysyä, Evolahti pohtii.

Supernaiivin ensi-ilta Taidekoulu Estradissa perjantaina 30.3. kello 19.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Lotta Evolahti ohjaa Monik Kokkolaa ja Veea Pulkkista Supernaiivin harjoituksissa.

Roope Ronkainen ja Aino Lasaroff eläytyvät nuoren ihmisen kriisiin.

Estradin kevätesitykset

Näytelmä Supernaiivi 30.3.—12.4.

Sirkuslinjan perinteinen kevätnäytös 4Ever Me.

Teatterilinjan Katseiden takana -esitys saa ensi-iltansa 3.5.

Näytelmä Pikku Pietarin Piha Tasihinin talon sisäpihalla 10.—27.5. Esitys toteutetaan yhdessä Taito-käsityökoulun kanssa.

Musiikkilinjan perinteinen ja juhlava äitienpäiväkonsertti su 12.5.

Teatterilinja järjestää Mörkö-festivaalin 19.—20.5.

Aikuisten teatteriryhmä esittää Shakespearen kootut.

Musiikkilinjan perinteinen kevätkonsertti Bändilento.

Kevätkauden päätöskonsertti Lamppu liekeissä Ravintola Kolmessa Lyhdyssä 2.6.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen