Ruokolahden tasapaino meni heikoksi

Tilinpäätös

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHTI. Ruokolahden kunnan ylijäämä ja vuosikate puolittuivat viime vuonna vuoteen 2010 verrattuna. Talous jäi plussalle runsaat 100?000 euroa. Vuosikate ei kattanut kaikkia poistoja. Tasapainoinen talous heilahti heikoksi.

Onko Ruokolahdella syytä huolestua talouden kehittymisestä, vai oliko kyseessä vain ohimenevä piikki?

Syytä huoleen on, mutta paniikkinappulaa ei tarvitse painaa, vielä. Kunnan verotulojen kertymä ei kasva samaan tahtiin käyttömenojen kanssa. Avainasemassa ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen menot eli miten kustannustehokkaaksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toiminta saadaan ilman palvelujen alasajoa.

Mistä verotulojen hidas kasvu johtuu?

Kunnan väkiluku alenee edelleen. Vuonna 2011 alenema oli 73 henkilöä. Samalla muuttuu myös työelämässä olevien ja eläkeläisten suhde. Suhteellisesti yhä useampi ruokolahtelainen on eläkkeellä. Asukasta kohti laskettu verotulo aleni viime vuonna.

Onko edessä veroprosentin korottaminen?

Kunnan tuloveroprosenttia jouduttaneen nostamaan ensi vuodeksi vähintään 0,5 prosenttiyksiköllä. Vain verorahoituksen lisäämisellä pystytään takaamaan nykyiset hyvät kunnalliset palvelut.

Ennen velattomalla kunnalla on nyt velkaa enemmän kuin kassassa ylijäämäeuroja. Onko lainakannan lisääminen järkevää?

Kunnan velkaa kasvattivat suuret investoinnit, koulukeskuksen saneeraus ja liikuntahalli. Uusia suuria investointeja ei ole näköpiirissä.

Pärjääkö Ruokolahti?

Kyllä, kovalla työllä ja vyötä kiristäen, seudullista yhteistyötä kehittäen.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen