Simputusta venäjäntunneilla

Omenapuutarhan teatteri valmistelee näytelmää legendaarisesta Venäjän kielen opettajasta Anna ”Ana” Wolkoffista.

Kaisa Juntunen

LAPPEENRANTA. Venäjänkielen opettaja Anna Wolkoff-Nissistä pelättiin ja vihattiin vuosikymmenet Lappeenrannassa. Jos joku hänen entinen oppilaansa eksyisi Lyseon lukion käytäville tiettyyn aikaan viikosta, saattaisi hän säikähtää: ihan kuin luokasta kuuluisi Anan säksätystä!

Entinen poikalyseon oppilas saa huokaista helpotuksesta. Pelottavan tutun kuuluisen metakan aiheuttaa Omenapuutarhan teatteri, joka valmistelee Lyseon tiloissa näytelmää ANAA! —kouluelämää 50 vuoden takaa.

Anan lisäksi näyttämölle astelee muun muassa Majuri, eli edesmennyt psykologian ja uskonnon opettaja K.A. Heinämaa.

Äksyn Anan roolia hioo koulun nykyinen ruotsin ja englannin opettaja Minna Tiainen, joka on opettanut aiemmin myös venäjää. Majurina nähdään näyttelijä Aarre Heinonen.

Käsikirjoituksesta vastaa Raija Mäkelä-Eskola, joka myös ohjaa näytelmän. Musiikista vastaa Seppo Äikäs.

ANA WOLKOFF opetti venäjää Lappeenrannan poikalyseossa 1946—1972. Temperamenttinen Ana simputti oppilaita sillä tavoin, että nykyaikana asiaan puututtaisiin.

— Silloin olisi pitänyt olla tarjolla kriisiapua sille koululle, niille oppilaille ja Analle, sanoo Mäkelä-Eskola.

Mäkelä-Eskola ei ole tavannut itse Anaa, mutta hän on kuullut lukuisia tarinoita kauhu-opettajasta niin entisiltä oppilailta kuin heidän vanhemmiltaan. Tuntuu, että venäjäntuntien aiheuttamia traumoja puretaan yhä.

— Toivon, että tämä näytelmä vapauttaisi ja Ana saisi anteeksi.

PAIKALLISHISTORIAAN pureutuva näytelmä saa ensi-iltansa toukokuussa. Se käsittelee laajemmin sodan jälkeiseen aikaan liittyneitä jännitteitä.

Näytelmä on ollut vireillä vuodesta 2003. Tuolloin Mäkelä-Eskola luki kirjan Koulussa koko elämä, jossa Anan entiset oppilaat ja työtoverit muistelivat legendaarista opettajaa.

— Kun luin sitä, ajattelin, että tässä on paljon näytelmän aineksia.

Samana vuonna Mäkelä-Eskola sai Taito Salmen kanssa apurahan, jonka turvin hän selvitti Venäjän kielen opetusta Lappeenrannassa sotien jälkeen.

Käsikirjoitus on ollut valmis monta vuotta, mutta esittämisen tiellä on ollut niin käytännön ongelmia kuin henkisiä esteitä.

— Anan rooliin ei ollut helppo löytää näyttelijää, sillä hänen pitää osata hyvin sekä suomea että venäjää, kertoo Mäkelä-Eskola.

— Olosuhteet kaupungissa eivät myöskään ole olleet sellaiset, että näytelmä olisi sopinut tänne, hän jatkaa viitaten Lappeenrannassa viime vuosinakin esiintyneeseen venäläisvastaisuuteen.

Mäkelä-Eskolasta tuntuu, että nyt on oikea hetki puhua venäläisyydestä ja Venäjän kielestä, joihin suhtaudutaan myönteisemmin.

Omenapuutarhan Teatterin ANAA! —kouluelämää 50 vuoden takaa saa ensi-iltansa Lönnrotin koulussa 13.5.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Minna Tiainen (oik.) sähisee Anan roolissa. Sami Saavalainen (vas.), Joonatan Hongisto, Rebekka Torniainen (takana) ja Marika Lindberg treenaavat koulupoikien osia.

Alkulaulu ANAA!

Jos ei käänny vennäi lause, silloin kalju on parempi.

Varo niskavillojasi, kätke piiloon korvalehdet,

niele kielikin mahaasi, ettei urkene uloke,

josta kormuuttaa käsillä, kun on hurjana mokoma,

leidi lemmon riivattuna.

Raija Mäkelä-Eskola

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen