Verotulojen kasvu oli iloinen yllätys Lemillä

Tilinpäätös

Matti Riihelä

LEMI. Yllättävästi kasvaneet verotulot paikkasivat viime vuonna Lemin kunnan taloutta. Vaikka verotulot kasvoivat budjetoidusta noin 400 000 eurolla, sekään ei pelastanut tilinpäätöstä alijäämältä. Sitä kertyi edellisvuoden tapaan parisataatuhatta euroa.

Toiminnallisella puolella odottamattominta oli kunnankamreeri Pentti Pitkäsen mielestä se, että valtuusto päätti syksyllä lopettaa terveysaseman suunnittelun, joka oli ehditty jo aloittaa. Päätös liittyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin suunnitelmiin ja linjauksiin.

JOS LISÄÄNTYIVÄT tulot, niin lisääntyivät myös menot. Ne ylittyivät budjetoiduista noin 300?000 eurolla. Kiinteistöjen hoitoon tarvittiin rahaa enemmän kuin osattiin arvioida. Mittavin kohde oli paloaseman kosteusvaurioiden korjaus. Lemillä on kosteusvaurioita ja rakennusten sisäilmaongelmia riittänyt viime vuosina yllin kyllin pienen kunnan mahdollisuuksiin nähden.

TULEVAISUUDEN varalle alijäämäisestä tilinpäätöksestä ei ole ammennettavaa.

Tälle vuodelle Lemi teki kireän budjetin. Siinä pysyminen tuottaa Pentti Pitkäsen mukaan vaikeuksia, jos menojen kasvua ei saada hillittyä.

Ensi syksynä Lemillä joudutaan keskustelemaan tuloveroprosentin korottamisesta. Yhtenä syynä siihen on se, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri aikoo tehdä ensi vuodeksi tasapainoisen budjetin.

-Se taas tarkoittaa sitä, että maksuosuuksien nousuprosentti tulee olemaan jonkin verran korkeampi kuin aiemmin.

Lemin taloussuunnitelmassa ensi vuoden tuloveroprosentiksi on merkitty 20 eli tulossa olisi puolen prosentin korotus.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä