Imatran ja Rautjärven seurakuntaliitos sotkeutui

Imatran kielteinen kanta yllätti Rautjärven ja tuomiokapitulin. Piispa ojentaa ratkaisun avaimia Rautjärven päättäjille.

Matti Veijalainen

IMATRAN ja Rautjärven seurakuntien yhdistymistie sotkeutui syheröille Imatran kirkkoneuvoston käännyttyä kielteiselle kannalle. Rautjärveläiset ja tuomiokapituli yllättyivät, mutta välttämättä polkua ei ole Mikkelin piispan Seppo Häkkisen mukaan kuljettu loppuun.

Seuraava ratkaisun paikka on Häkkisen mukaan Rautjärven kirkkovaltuuston toukokuun kokous. Häkkisen mukaan yhdistymisselvittely jatkuu, jos Rautjärvi päätyy kannattamaan seurakuntien yhdistymistä.

-Jos sieltä tulee myönteinen päätös, alamme kysellä lisää myös Imatralta, Häkkinen sanoo.

YHDISTYMISHANKKEEN taustalla häärinyt Häkkinen sanoo kokeneensa Imatran kirkkoneuvoston kannan ikäväksi yllätykseksi. Piispan mielestä Imatran rovastikunnassa moni seurakunta tarvitsisi tuekseen nykyistä leveämpiä hartioita.

Viimeisen sanan yhdistymisestä sanoo kirkkohallitus Mikkelin tuomiokapitulin lausunnon pohjalta. Häkkisen mukaan on selvää, että jos Imatran ja Rautjärven seurakuntien yhdistyminen ei vielä lopullisesti kariutunutkaan, tulee se vähintään viivästymään pahasti.

-Aikataulut pettävät joka tapauksessa, harmistunut Häkkinen sanoo.

RAUTJÄRVEN kirkkoneuvosto esittää seurakuntien yhdistämistä. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kati Häyhä toteaa, että mikään ei vieläkään estä valtuustoa tekemästä myönteistä päätöstä.

-En lähde päätöstä ennakoimaan. Imatran neuvoston kielteinen kanta oli kyllä pettymys. Vapaaehtoisesta liitoksesta jäisi kaikille positiivisempi fiilis, kuin myöhemmin ehkä muulla tavalla tehtävistä ratkaisuista, Häyhä pohtii.

Rautjärven kirkkoherran Kari Luumin fuusiosuunnitelman uusi käänne yllätti myös. Paperilla seurakuntien yhdistyminen näytti jo valmiilta koko viime talven jauhettujen neuvottelujen jälkeen.

Luumi jää odottelemaan valtuustonsa ja kirkkohallituksen ratkaisuja, mutta vilauttaa myös varasuunnitelmaa.

-Yksin edetessä meidän on leikattava budjettiin 100 000 euron säästöt vuodessa. Sillä pärjätään muutama vuosi.

NEUVOTTELUJEN ohjausryhmää vetänyt Imatran kirkkovaltuuston puheenjohtaja Ilkka Ollonen ymmärtää Imatran kirkkoneuvoston päätöksen.

-Yhdistyminen ei ole tässä vaiheessa järkevää etenkin, kun se todennäköisesti olisi väliaikaisratkaisu. Olen ymmärtänyt, että myös kirkossa aletaan suunnitella laajempia kentän rakenneratkaisuja.

Imatran ja Rautjärven seurakuntien yhteistyö voi Ollosen mukaan jatkua entiseen tapaan. Muun avun Rautjärvelle on tultava muualta.

-Pitää muistaa, että Imatran päättäjät on valittu valvomaan Imatran seurakuntalaisten etua, Ollonen toteaa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen