Isompaa Kristiinaa pitää odottaa

Kauppakeskuksen laajennuksesta päätetään vasta kesän jälkeen. Neuvottelut vuokralaisten kanssa ovat venyneet. Laajennus on isompi kuin suunniteltiin.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Kauppakeskus Ison-Kristiinan laajennuksen rakentaminen Lappeenrannassa alkaa aikaisintaan syksyllä. Keskuksen omistaja Citycon Oyj ei ole vielä tehnyt investointipäätöstä. Se venyy kesälomien jälkeiseen aikaan.

Alun perin lopulliset ratkaisut piti saada aikaiseksi tänä keväänä. Rakentamisen piti alkaa huhti–toukokuussa.

Hankekehityspäällikkö Heikki Alén Cityconista kertoo, että aikataulu on nyt sellainen, että rakentaminen voisi alkaa syyskuussa ja pääosa valmistuisi lokakuussa 2014.

Ensimmäinen rakennuslupahakemus on tarkoitus jättää kesäkuussa.

Suunnittelun edetessä laajennuksen koko ja rakennettavien parkkipaikkojen määrä ovat kasvaneet selvästi. Samalla kustannusarvio on paisunut 60 miljoonasta eurosta yli 20 miljoonalla.

Homman eteneminen riippuu siitä, miten Citycon saa neuvoteltua vuokrasopimuksia kauppakeskuksen yritysten kanssa. Suurimpien tilojen käyttäjiltä ja myös osalta pienempiä pitää olla nimet paperissa ennen kuin lopullinen investointipäätös varmistuu.

Alénin mukaan neuvottelut ovat hyvässä vauhdissa. Neuvotteluja käydään muun muassa kauppakeskuksessa jo toimivan Anttilan jatkosta.

Anttila-ketjun omistavan Keskon aluejohtaja Timo Heikkilä sanoo, että yhtiön aikomus on pitää jatkossakin Anttilan tavaratalo Lappeenrannan keskustassa. Sopimusneuvottelut paikasta ovat kuitenkin kesken.

Tavaratalon lisäksi keskukseen halutaan ruokakauppa, iso muotiliike, urheiluliike, kirjakauppa sekä ”aika paljon vaateliikkeitä ja kodin sisustamista”. Kakkoskerrokseen lähelle teatterin alalämpiötä suunnitellaan ravintolamaailmaa.

Samalla kun Ison-Kristiinan kylkeen rakennetaan laajennus, myös vanha osa uudistetaan. Tämä työ etenee yhtä aikaa laajennuksen kanssa. Vanhan osan remontista osa valmistuu lokakuussa 2014 ja loputkin keväällä 2015.

Yhtä aikaa kauppakeskuksen kanssa alueella myllätään kahdella muullakin työmaalla. Kaupunki rakentaa laajennussiiven yhteyteen erillisenä hankkeena uuden kaupunginteatterin. Lisäksi viereistä kaupungintaloa laajennetaan oikeustaloa varten.

Cityconin Alén arvioi, ettei Ison-Kristiinan pieni viivästys haittaa muita hankkeita.

— Tämä aikataulu menee aika hyvin rinnan kaupungintalon laajennuksen kanssa. Heiltähän vielä päätöksiä puuttuu.

Alén pitää tärkeänä, että oikeustalo rakennetaan samaan aikaan kauppakeskuksen kanssa. Jos oikeustalo tehdään myöhemmin, se häiritsee uuden kauppakeskuksen elämää.

Kaupungin ja valtion aiesopimuksessa linjataan oikeustalon aikataulua. Lopullinen rakentamispäätös tehdään ensi maaliskuussa. Työt alkavat vuoden päästä ja valmista on syksyllä 2014.

Puolet lisää

Iso-Kristiina on Etelä-Karjalan suurin kauppakeskus.

Sille suunnitellaan laajennusta Lappeenrannan kaupungintalon takapihalle, jossa nyt on muun muassa parkkipaikka.

Liiketilojen määrä nousee 14 000 m2:sta 22 000 m2:een.

Nyt keskuksessa on 37 yksittäistä myymälätilaa. Laajennuksessa määrä nousee noin 60:een.

Parkkipaikkojen määrä lähes tuplaantuu: melkein kaikki uudet paikat kaivetaan maan alle.

Kaava- ja tonttiasiat ovat kunnossa, vain keskuksen omistavan Cityconin päätös puuttuu.

Kauppakeskuksen laajennuksen ja vanhan osan kunnostuksen kustannusarvio on 80—88 miljoonaa euroa.

Keskuksen erikoisuus on sen yhteyteen rakennettava kaupunginteatteri. Sen hinta on noin 20 miljoonaa.

80—88 milj. €

Kauppakeskuksen laajennus ja remontti maksaa noin 80—88 miljoonaa euroa. Luku ei sisällä teatteria.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari