Silmäkkäin suden kanssa

Metsästäjät ampuivat ihmisiä pelkäämättömän suden Lappeenrannassa.

Iiro-Matti Nieminen

LAPPEENRANTA. Koirat Kembo ja Sissi kiskovat innokkaasti narussa, kun Eeva Pohjola ja Tarja Laine saapuvat metsätieltä Lappeenrannan Laihalassa.

Muutamaa tuntia aiemmin susi uhkasi Pohjolaa samalla metsätiellä. Kohtaaminen suden kanssa ei enää huoleta koiria, mutta niiden emäntään se vaikuttaa yhä.

-?Käyn vieläkin ylikierroksilla, Eeva Pohjola sanoo.

Maanantaina puolenpäivän aikaan Pohjola käveli metsätiellä ja puhui tyttärensä kanssa puhelimessa. Kembo ja Sissi juoksivat vapaina metsässä. Äkkiä mäen takaa, pienen lammen luota, alkoi kuulua kovaa haukuntaa ja rähinää.

-Ensin ajattelin, että siellä on hirvi. Sitten näin, että se on matalampi ja ajattelin, että se on villisika, Pohjola kertoo.

Koirien juostessa esiin mäen takaa paljastui, että niiden perässä on susi. Pohjola ehti kertoa sudesta tyttärelleen. Sen jälkeen puhelu katkesi.

Susi jahtasi koiria ja etenkin Sissiä. Kun Sissi juoksi emäntänsä turviin, susi tuli kymmenen metrin päähän irvistelemään.

Välillä koiratkin jahtasivat sutta.

-Siinä vaiheessa ajattelin, että jos susi teidät syö, niin sille minä en voi enää mitään.

Sekasorto jatkui useampia minuutteja, ja Pohjola huusi apua. Kädet tärisivät, eikä hätäsoitoista tahtonut tulla mitään. Muutaman yrityksen jälkeen Pohjola sai soitettua läheiseen taloon Tarja Laineelle.

Kun Laine saapui paikalle polkupyörällä, susi oli juuri lähtenyt pois paikalta.

Tilanteen mentyä ohi Pohjola soitti suurpetoyhdysmiehelle ja hätäkeskukseen. Susi myös havaittiin oikaisemassa useiden talojen pihojen poikki.

Koska susi oli uhannut Pohjolaa ja vieraillut pihoissa poliisi päätti, että susi on vaarallinen, ja se pitää lopettaa. Poliisi pyysi virka-apuun noin 30 paikallista metsästäjää.

Kaksi tuntia kestäneen jahdin päätteeksi metsästäjät motittivat naarassuden ja ampuivat sen lähellä Haapajärven kylää, noin kymmenen kilometrin päässä Laihalasta.

Poliisi epäilee, että kyseessä oli sama susi, joka näyttäytyi asuinalueella Kourulassa viime viikolla. Eilinen susi käyttäytyi täysin pelottomasti ihmisiä kohtaan.

Eeva Pohjola on useasti nähnyt Laihalassa susien ja karhujen jälkiä. Näin lähellä asutusta susi ei silti ollut ennen käynyt.

Tapauksesta ei jäänyt Pohjolalle pelkoa. Hän aikoo jatkossakin ulkoiluttaa Kemboa ja Sissiä samalla metsätiellä.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Eeva Pohjola (oikealla) ja Tarja Laine sekä jackrussellinterrieri Sissi ja bullmastiffin ja schäferin sekoitus Kembo. Pohjola sanoo, että susi oli hieman Kemboa kookkaampi ja väriltään harmaa.

Sekasorto jatkui useampia minuutteja, ja Pohjola huusi apua. Kädet tärisivät, eikä hätäsoitoista tahtonut tulla mitään.

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen