Kaatopaikka silmien alla

Jos Joutsenon Kiekkarin pihalla oleva energiajätteen vastaanottopiste ei siistiydy, Etelä-Karjalan jätehuolto lopettaa vastaanoton ennen aikojaan.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Joutsenossa on kaatopaikka keskellä kylää. Joutsenon Kiekkarin piha Lappeentien varrella on viikonlopun jälkeen kuin hävityksen jäljiltä. Kierrätyspisteen pihalle viedään jätteitä surutta.

Joutsenolaiset pitävät energiajätteen vastaanottopistettä kaatopaikkanaan. Alueella on kameravalvonta, mutta se ei ole ollut este saati hidaste viedä rojuja. Viikonlopun aikana pihalle on ehtinyt kasvaa iso rojukasa.

-Aiemmin tilanne oli pahempi, kun tänne tuotiin telkkareita ja mikroaaltouuneja ja mukana oli myös ruokajätteitä, sanoo kierrätyspisteessä työskentelevä Reima Berg.

Rojulista on ollut pitkä Bergin mukaan myös viime aikoina, mutta asiallisempi kuitenkin.

LAPPEENRANNAN seudun kierrätysyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli-Pekka Kärnä ja Etelä-Karjalan jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen tietävät ongelman.

-Aiemmin ongelmia ei ollut, mutta nyt mopo on karannut käsistä. Se on aivan kauhean näköinen paikka eikä kenellekään naapurille mieluinen, Suomalainen sanoo.

Suomalainen lupaa, että he seuraavat tilannetta. Etelä-Karjalan jätehuolto antaa vielä kuukauden aikaa. Jos joutsenolaiset yhä vievät jätteitään sinne, energiajätteen vastaanotto loppuu kuin seinään.

-Meitä näyttää olevan tietty joukko, joka ei noudata yhteisiä sääntöjä. Jokaisen pitäisi tajuta, ettei siinä ole julkinen jätepiste.

JOUTSENON kierrätyskeskus Kiekkari sijaitsee Lappeentien alkupäässä, vanhahkossa omakotitalossa. Kiekkarin kaatopaikka katoaa viimeistään ensi vuodenvaihteessa. Energiajätteen vastaanotto loppuu Kiekkarin pihalla, kun Etelä-Karjalasta ryhdytään ensi vuonna toimittamaan jätettä energiantuotantoon Riihimäelle. Kotitalouksien kierrätyskelvoton kuivajäte poltetaan siellä Ekokem Oy:n laitoksella.

-Toivottavasti ihmiset ymmärtäisivät, ettei Kiekkarin piha ole kaatopaikka. Ei ihmisten nurkissa pidetä missään enää kaatopaikkaa. Siitä on tien toiselta puolelta parvekkeilta suora näköala rojuihin, Suomalainen toteaa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Joutsenon Kiekkarin pihalla oleva energiajätteen vastaanottopiste on siivottomassa kunnossa.

Kiekkarin työntekijä Reima Berg heitteli maanantaina muovijätteitä puristimeen.

Kierrätyspisteet

Lappeenrannan seudun kierrätysyhdistyksellä on kierrätyspisteet Luumäellä, Savitaipaleella ja Joutsenossa.

Hyötyhalli sijaitsee Lappeenrannan Kivisalmessa.

Joutsenon Kiekkari on avoinna maanantaista torstaisin kello 10-17 ja perjantaisin kello 10-15.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen