Wirma-yhtiö tuottanee tappiota tänäkin vuonna

Lappeenrannan kaupungin yrityspalveluyhtiön talousarvio piti laatia uudelleen.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin elinkeinoyhtiön pääosin omistama yrityspalveluyhtiö Wirma tehnee odotusten vastaisesti tappiota tänäkin vuonna.

Kuluvan vuoden tappion ennakoidaan olevan 300 000 euroa noin kolmen miljoonan euron kokonaistuotoilla. Viime vuonna Wirman tappio oli 400 000 euroa.

Syksyllä talousarviota laadittaessa yhtiön ennakoitiin pääsevän tänä vuonna nollatulokseen. Nyt yhtiölle on laadittu uusi päivitetty talousarvio, jota elinkeinoasioista vastaava kaupungin konsernijaosto käsitteli maanantaina.

Hieman puskista tulleen tappion yhtenä syynä on se, että kaikki toteutuviksi uskotut Wirman EU-hankkeet eivät toteudukaan. Vastaavien yllätysten estämiseksi Wirmassa terävöitetään hankehallinnointia.

Lisäksi yhtiön asiantuntijapalvelujen myynti esimerkiksi Keksintösäätiölle ja teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskukselle Tekesille ei ole sujunut odotetusti.

Wirman hallituksen puheenjohtaja, valtuutettu ja kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että tappio ei ole vielä toteutunut. Wirman on mahdollista saada tappio vuoden mittaan katettua palvelujen lisämyynnillä.

Kopra toivoo, että yhtiön toimintoja ei ajeta liian alas tappioiden pelossa. Wirman henkilöstö on jo vähentynyt merkittävästi.

Vuoden 2011 tammikuusta työntekijämäärä on vähentynyt 12:lla, ja nyt henkilöstömäärä on 30.

Kopra toivoo, että säästöt eivät uhkaisi esimerkiksi matkailupalvelujen hoitamista.

— Yhtiön toiminnan vaikuttavuuden menetys on suurempi rahallinen säästö, Kopra arvioi.

Toimitusjohtaja Markus Lankinen toteaa, että myöskään lisähenkilöstövähennyksiä ei ole suljettu pois.

Tappion myötä myös Wirman oma pääoma uhkaa painua pakkaselle. Mikäli sitä ei saada pysymään plussalla, oman pääoman menettämisestä on tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin, ja ennen pitkää koko yhtiön toiminta on vaakalaudalla.

Pääomatilanteen korjaamiseksi konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että Wirman emoyhtiöltään Lappeenrannan Liiketoiminnoilta saama 310 000 euron laina muutetaan oman pääoman ehtoiseksi pääomalainaksi. Järjestely pitää oman pääoman plussalla.

Konsernijaosto edellyttää myös, että Wirma käynnistää välittömästi tervehdyttämistoimet talouden tasapainottamiseksi.

Wirma Oy

Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Savitaipaleen, Suomenniemen ja Taipalsaaren omistama voittoa tavoittelematon seudullinen elinkeinoyhtiö.

Palvelee yrittäjiä, yrityksiä ja matkailijoita sekä kehittää alueen toimintaympäristöä, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta.

Aloitti toimintansa vuoden 2011 alussa.

Sen alle yhdistettiin Lappeenranta Innovation - ja Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut -yhtiöt.

Wirman tuotot koostuvat EU-hankerahoista, osakaskuntien palvelumaksuista, vuokratuotoista sekä palvelumyynnistä.

Työntekijöitä 30.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara