Matti Mononen ylitti EM-kisarajan

Matti Monosen paluukisa sujui Kimpisen mondolla lupauksia antavasti. Mononen selvitti EM-kisarajan 555 ja voi lähteä vapautuneesti jahtaamaan olympiakisarajaa 572.

ITALIAN harjoitusleiriltä alkuviikosta palannut seiväshyppääjä Matti Mononen säväytti lauantaina heti ensimmäisessä kotimaan kisassaan.

Mononen ylitti tutulla Kimpisen hyppypaikalla leppeän aurinkoisessa säässä ja pienessä myötätuulessa EM-kisarajan 555 ja karisteli pahimmat paineet alkukesän kisoissa pois harteiltaan.

– Hypyissä ja vauhdissa on vielä paljon parantamista, mutta kyllähän se EM-rajan ylitys hyvältä tuntui. Se oli tämän kisan tavoite ja nyt on helpompi jatkaa jäykemmillä seipäillä koviin korkeuksiin, Mononen tuumi heti kisan jälkeen.

Pari kautta ulkoratakisoista sairastelun ja loukkaantumisen vuoksi sivussa ollut Mononen sai heti tuoreeltaan onnittelut kilpailua seuraamassa olleelta Urheiluliiton huippu-urheilujohtajalta Jarmo Mäkelältä.

EM-kisajoukkue valitaan 17. kesäkuuta ja Mononen on vahvasti ehdolla Suomen joukkueeseen EM-rajan jo ylittäneiden Eemeli Salo-

mäen ja Jere Bergiuksen seuraksi.

– Eihän tuo 555 nyt mikään kummoinen korkeus vielä ole. Saattaahan niitä rajan ylittäjiä tulla Suomestakin vielä lisää. Korkeammalta pitää vielä hypätä ennen EM-kisoja, mutta onneksi kuukauden sisällä on kotimaassa paljon hyviä kisoja, Matti Mononen sanoi.

Kimpisen seiväskisasta tuli käytännössä Matti Monosen ja Eemeli Salomäen keskinäinen kilpailu, kun kaksikon kirittäjinä olleet Perttu Härkönen ja Vesa Rantanen putosivat viidessä metrissä.

Mononen ja Salomäki ylittivät 520 ensimmäisellä ja nostivat suoraan 545:een. Monosen ensimmäinen yritys epäonnistui, mutta toisella hän sivusi kauden parastaan.

EM-kisarajan 555 Matti Mononen ylitti komeasti toisella yrityksellä, mutta Salomäki jätti korkeuden väliin.

– Matti on niin kovassa kunnossa, että en ehdi samassa tahdissa hyppäämään, pitää huilata välillä, veisteli Salomäki, jolla EM-kisaraja oli tältä kaudelta jo kahdesti ylitettynä.

Salomäki nostatti riman korkeuteen 561 ja teki kolme kohtalaista yritystä, mutta jäi tulokseen 545. Matti Mononen nostatti riman uuteen ennätykseen ja Lontoon EM-kisarajaan 572. Kaksi ensimmäistä yritystä jäivät limboiksi, mutta kolmannessa hyppy nousi jo hyvin riman päälle.

– Minulla oli nyt harvinaisen pitkä vauhti. Juoksun rytmissä oli vielä hakemista. Parissa hypyssä se onnistui hyvin, arvioi tyytyväisen oloinen Mononen, joka tavoittelee tänä kesänä hyviä tuloksia viitisen kiloa ke-

vyempänä kuin muutama vuosi sitten.

Kirjoittaja:
Jarm Hämäläinen