Rautjärven kirkkovaltuusto hylkäsi armopalat

Rautjärven kirkkovaltuusto äänesti Rautjärven ja Imatran seurakuntien yhdistymisen yksimielisesti nurin.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Rautjärveläiset eivät lähde anomaan Imatran seurakuntalaisilta armoa.

Rautjärven seurakunnan kirkkovaltuutetut tyrmäsivät eilen selvin sanoin ja luvuin yhdistymisen Imatran seurakuntaan.

-Imatralta lyötiin kapuloita rattaisiin eikä siellä hyväksytty meidän esitystä Rautjärven muuttamisesta kappeliseurakunnaksi. Ollaan sitten köyhät omillaan, me seisomme esityksemme takana, sanoi Seppo Lehtimäki.

Rautjärven ja Imatran seurakunnat olivat neuvotelleet syksystä lähtien yhdistymisestä hyvässä hengessä. Hanke tyssäsi yllättäen, kun Imatran kirkkoneuvosto tyrmäsi aloitteen.

RAUTJÄRVEN kirkkovaltuustolla olisi ollut vielä mahdollisuus hyväksyä yksinään yhdistymisaloite, joka olisi voinut Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin kautta mennä Imatran kirkkovaltuustoon ja lopulta kirkkohallituksen päätettäväksi.

-Jos pienemmän seurakunnan seura ei kelpaa, kaadutaan sitten saappaat jalassa ja pysytään itsenäisenä, sanoi Timo Mikkonen.

Ismo Sarvi totesi samaan hengenvetoon, että armoa ei lähdetä anelemaan ja esitti yhdistymisaloitteen hylkäämistä.

Talouspäällikkö Jouko Pokkisen mukaan Imatra teki pahan virheen, mutta Rautjärvi on seisonut neuvotteluissa ryhdikkäänä.

Hänen mielestään olisi kuitenkin ollut herkullista katsoa, mitä tuomiokapituli olisi tehnyt ja miten Imatran kirkkovaltuusto olisi äänestänyt.

Rautjärven kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Markku Soikkeli totesi, ettei yhdistymisaloite olisi tullut lainkaan valtuustoon, jos Imatran kirkkoneuvoston kokous olisi ollut ensin.

-Se mitä olen puhunut seurakuntalaisten kanssa, niin meidän pitää säilyttää omanarvontunto. Ei liitytä väkisin, sanoi valtuuston puheenjohtaja Kati Häyhäkin.

Äänestyksessä Rautjärven kirkkovaltuusto hylkäsi sitten yksimielisesti yhdistymisesityksen. Perusteluiksi laitettiin, ettei Imatra hyväksynyt kappeliseurakuntaa eikä alistanut päätöstä valtuustoon.

YHDISTYMISTÄ lähdettiin neuvottelemaan, koska etenkin Rautjärven seurakunnan talous on ollut vuosia huonossa jamassa.

-Nyt katsotaan eteenpäin päivä kerrallaan. Ainakin oltiin yksimielisiä, sanoi Häyhä lopuksi.

Kaikkia yhdistymisteitä ei ole toki vielä käytetty.

Hiippakunnan lakimiesasessori Jyri Klemola toteaa, että piispalla ja tuomiokapitulilla on kirkkolain mukaan oikeus tehdä aloite seurakuntajaon muuttamisesta ja saada siten asia kirkkohallitukseen käsiteltäväksi.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Rautjärven kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Markku Soikkeli ja kirkkovaltuutettu Seppo Lehtimäki olivat yhtä mieltä Imatran ja Rautjärven seurakuntien yhdistymisen hylkäämisestä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen