Aina valmis palvelemaan

Suomen Lions-liiton uusi puheenjohtaja on hyvän palveluksessa. Seppo Söderholm päätti näyttää epäilijöille, että vaativan luottamustoimen ja työn voi hoitaa samaan aikaan.

Matti Saarela

Lappeenranta. Se on kohta sata vuotta vanha perinne. Kun leijoniin otetaan uusi jäsen, hänelle sytytetään kynttilä. Kynttilä sytytetään myös silloin, kun klubin jäsen siirtyy täältä ikuisuuteen.

-Tämä on elämäntapa. Meitä kaikkia leimaa halu palvella lähimmäisiämme, auttaa huonommassa asemassa olevia, Seppo Söderholm sanoo elämästä näiden kahden kynttilärituaalin välissä.

Ihmisellä on tarve ja tahto tehdä hyvää. Kun tekee hyvää toisille saa myös itselleen hyvän mielen, ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Söderholmin edustama järjestö kehottaa jäseniään ojentamaan auttavan kätensä pyyteettömästi ilman taka-ajatuksia.

-Omaa etua tässä ei tavoitella. Se kuuluu meidän eettisiin arvoihimme. Me emme pidä ystävyyttä välikappaleena, vaan arvona sinänsä, Söderholm vakuuttaa.

Söderholm valittiin viikko sitten Suomen Lions-liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Söderholm on ensimmäinen Kaakkois-Suomesta tehtävään valittu leijona 30 vuoteen. Yhdysvalloissa vuonna 1917 perustettu Lions Clubs International on maailman suurin palveluklubien järjestö, jolla on tällä hetkellä yli 1,3 miljoonaa jäsentä.

-Me teemme hyväntekeväisyyttä. Me palvelemme joko auttamalla suoraan tai keräämällä rahaa ja tukemalla avun tarvitsijoita keräysten tuotoilla.

Rahallisesti leijonat tukevat muun muassa nuorten, vanhusten ja vammaisten parissa toimivia järjestöjä. Useat suomalaiset klubit ovat perinteisesti palvelleet erityisesti sotaveteraaneja.

Toimintaa vaivaa Söderholmin mukaan sama ukkoontuminen kuin muutakin yhdistystoimintaa Suomessa.

Leijonat ovat keskimäärin vähän alle kuusikymppisiä harmaaturkkeja. Nuorekkuutta toimintaan tuovat naisten omat klubit ja nuorten leoklubit.

Osallistumispakkoa ei kokouksiin Söderholmin mukaan enää ole.

-Itse olen osallistunut vuodesta 1987 joka kuukausi klubitapaamiseen joko täällä tai vierailijana vaikkapa Torremolinoksen Lions Clubin kokouksessa Espanjassa.

Miehen palvelusvuodet terveyskeskuspsykologina tulevat täyteen heinäkuussa. Eläkkeelle mies ei kuitenkaan vielä aio jäädä. Hän on päättänyt todistaa henkilökohtaisella esimerkillään, että liiton puheenjohtajan tehtäviä ehtii ja pystyy hoitamaan, vaikka on vielä aktiivisesti mukana työelämässä.

-Liiton hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa. Piirikuvernöörien tapaamisia on neljä kertaa vuodessa. Ohjelmaan kuuluu myös kaikenlaista muuta edustamista ja neuvottelemista, mutta toisaalta meillä on muitakin toimijoita kuin puheenjohtaja.

Tiistaina Söderholm matkustaa Etelä-Koreaan, jossa pidetään järjestön kansainvälisen katto-organisaation konferenssi. Kokoukseen osallistuu yli 20 000 järjestön jäsentä eri puolilta maailmaa.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Psykologi Seppo Söderholm on tehnyt pitkän uran terveyskeskuspsykologina Lappeenrannassa. Hänen oma klubinsa on LC Lappeenranta, Raja, johon Söderholm liittyi ystävänsä pyynnöstä vuonna 1987.

Seppo Söderholm

Syntynyt Kotkassa 1948.

Opiskeli psykologiksi Helsingin yliopistossa 1975.

Aloitti työt Lappeenrannan terveyskeskuksessa 1976.

On työskennellyt vuodesta 2010 akavalaisten ammattiliittojen päätoimisena pääluottamusmiehenä sosiaali- ja terveyspiirissä.

Valittiin viikko sitten Suomen Lions-liiton puheenjohtajaksi.

Lions-nimen kirjaimet viittaavat englanninkielisiin sanoihin Liberty, Intelligence, Our Nations’ Safety (Suomessa sanoihin luovuta isänmaasi onnellisempana nuorelle sukupolvelle).

Kirjoittaja:
Matti Saarela