Arviointi kuohuttaa Eksotessa

Kuntapäättäjät haluavat ulkopuolisen näkemyksen siitä, mitä voisi tehdä toisin.

Elina Kemppainen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toiminnan arviointi on synnyttänyt kiistan. Kuntajohtajat esittivät viime viikolla Eksoten toiminnan perusteellista selvittämistä ulkopuolisin voimin.

Kuntajohtajat haluavat selvityksen Eksoten hallinnosta, kuntien kanssa tehdyistä palvelusopimuksista ja laskutuksesta. Lisäksi he haluavat arvion muun muassa palveluiden tuottavuudesta ja vaikuttavuudesta.

Ruokolahden kunnanjohtajan Antti Pätilän mukaan omistajakunnat ja Eksote tarvitsevat yhteisen näkemyksen siitä, mikä toiminnan taso ja tehokkuus on tällä hetkellä ja miten sitä voidaan uudistaa ja kehittää.

Pätilän mielestä kuntajohtajat tarvitsevat toiminnan arvioimista varten lisätietoa, koska harvalla heistä on terveydenhuollon tai terveystaloustieteen osaamista.

— Olemme pitkälti sen asiantuntemuksen varassa, jota kohdeorganisaatio eli Eksote meille tuottaa.

— Kyse ei ole siitä, ettemmekö luottaisi Eksoteen, mutta lisäluottamuksen saamiseksi voisi olla eduksi, että toimintaa arvioi joku riippumaton ulkopuolinen taho, Pätilä pyörittelee.

Savitaipaleen kunnanjohtajan Tapio Iso-Mustajärven mukaan ulkopuolisen arviointi on tarpeen, jotta esiin saataisiin nimenomaan uusia keinoja kehittää Eksoten toimintaa.

Iso-Mustajärven mukaan arviointi on osa kuntien omistajaohjausta.

— Jos kovin läheltä katsoo, saattaa olla, ettei näe kaikkea mahdollisuutta. Siinä mielessä ulkopuolinen arviointi saattaa kyseenalaistaa sellaista, mitä itsellä ei tulisi mieleen, hän perustelee.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Ilpo Hakula sanoo, ettei vastusta arvioinnin tekemistä. Hän kuitenkin kritisoi tapaa, jolla kuntajohtajat tekivät esityksensä ilman keskustelua Eksoten kanssa.

Hän huomauttaa, että Eksoten toiminnasta valmistuu ensi viikolla Tampereen yliopiston tekemä selvitys.

— Tietenkin kun uutta isoa toimintaa tehdään, pitää arvioida, miten on menestytty.

Hakula epäilee, että kuntajohtajien esittämän arvioinnin taustalla on halu kasvattaa virkamiesvaltaa, koska asiassa ohitettiin kuntien valtuutetut. Hän uskoo, että kuntajohtajien esittämässä selvityksessä haetaan kuntien talousongelmiin lyhytjännitteistä ratkaisua.

— Kyse on siitä, säilytetäänkö lakisääteiset palvelut vai ajetaanko ne alas, että saadaan kustannuksia hokkuspokkus-keinoin alas.

— Perusongelma on, että jos kunnan maksuosuus nousee, sitä nostavaa uudistusta vastustetaan, jos maksuosuus laskee, uudistusta kannatetaan.

Hakulan mielestä olisikin hyvä selvittää, onko Eksotella toimintaedellytyksiä, kun kunnat ovat erimielisiä ja puuttuvat kesken sopimuskauden piirin toimintaan.

Ulkopuolisen selvityksen tekeminen saatetaan viedä kunnanhallitusten käsiteltäväksi.

Ainakin Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo vievänsä asian kaupunginhallitukseen.

Selvityksen ajankohta on auki

Kuntajohtajat esittävät Eksoten toiminnan perusteellista selvittämistä ulkopuolisin voimin viime viikolla laatimassaan paperissa.

Selvityksen tekijä ja ajankohta ovat vielä auki.

Selvitettäviä asioita ovat Eksoten hallinto, kuntien kanssa tehdyt palvelusopimukset sekä kuntalaskutus- ja erikoissairaanhoidon periaatteet.

Lisäksi johtajat haluavat selvityksen palveluiden tuottavuuskehityksestä, palvelujen vaikuttavuusarvioinnista ja toiminnan mahdollisista poikkeavuuksista verrattuna muuhun vastaavaan toimintaan.

Selvitystä esittävät Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnan- ja kaupunginjohtajat.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen