Kirjasto kärsii teatterin tappioista

Lappeenrannan kirjastoilta on kielletty uuden aineiston hankkiminen kaupunginteatterin tappioiden takia. Kaupunginorkesteri moittii tilannetta hulluksi.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Kirjastoille on asetettu kielto hankkia uutta aineistoa Lappeenrannassa. Hankintakielto johtuu Lappeenrannan kaupunginteatterin huonosta taloustilanteesta. Kirjasto varautuu siihen, että se joutuu kattamaan teatterin yleisökadosta johtuvia tappioita.

Lappeenrannan kaupunginteatterin lipunmyynti jäi kevätkauden aikana ainakin 120 000 euroa miinukselle.

— Kulttuurin toimialaa tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena. Kaikkien pitää nyt katsoa, mistä teatterin tappiot pystyttäisiin kattamaan, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Parviainen sanoo.

— Tässä vaiheessa näyttää täysin mahdolliselta, että kirjasto joutuu luopumaan koko loppuvuoden hankinnoista.

Parviaisen mukaan tilanne tarkentuu lomien jälkeen. Vasta kun kulttuuritoimi saa valmiiksi puolivuotiskatsauksensa, selviää, paljonko pitää säästää.

— Merkittävää on myös se, miten Lappeenrannan kesäteatterilla menee, pystytäänkö sen tuloksella korjaamaan tilannetta.

Toistaiseksi kirjaston hankintakielto jatkuu.

Kirjaston käyttäjät eivät henkilökunnan mukaan joudu kärsimään tilanteesta kohtuuttomasti. Isoilta kustantamoilta ilmestyvät syksyn uutuuskirjat on tilattu jo keväällä, eikä tilauksia voi enää perua. Uutuuksia pystyy siis lainaamaan Lappeenrannassa tulevanakin syksynä.

— Lastenkirjatilauksetkin on jo suurimmaksi osaksi tehty, osastoa johtava Päivi Oikkonen rauhoittelee.

Myöskään lehtisalissa hyllyt eivät tyhjene. Lehtitilaukset on jo maksettu alkuvuonna, eikä niitä olla peruuttamassa.

Sen sijaan säästöjen kohteeksi saattaa joutua av-aineisto, kuten dvd-levyt, pelit ja musiikkiosaston uutuushankinnat.

— Kirjasto kuitenkin pyörii niin kuin ennenkin, ei tämä tilanne niin kamala ole.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen on toista mieltä. Vesalaisen mukaan kaupunginorkesteri ei voi ryhtyä säästämään teatterin tappioiden takia.

— Tällainen kulttuuritoimen kokonaisajattelu on aivan hullua. Ei tämä voi toimia niin, että muiden pitää kärsiä toisten tekemistä tappioista.

Vesalaisen mukaan orkesterille ehdotetaan toistuvasti, että se voisi vähentää avustavien muusikoiden määrää.

— Suurta osaa orkesteriteoksista ei vain voi soittaa näin pienellä orkesterilla. Ihan sama jos jääkiekkojoukkue lähetettäisiin pelikentälle alimiehityksellä.

Keväällä orkesteri päätti jo karsia syksyn ohjelmistosta kolme konserttia.

— Mutta jos ei ole konsertteja, ei saada lipputuloja. Soittajat kuitenkin nauttivat kuukausipalkkaa, joten onko järkevää pitää heitä työttöminä.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Lappeenrannan maakuntakirjastosta luvataan, että uutuuskirjat löytyvät jatkossakin kirjaston valikoimista. Säästöt saattavat koskea ainakin dvd-levyjä ja musiikkiosastoa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto