Kouluverkon viisi vaihtoehtoa

Ruokolahden kouluverkosta tulee syksyn kuntavaalien ykkösaihe, jos päätöksenteko vielä viivästyy. Opetuksen laatu ja lasten etu ovat ykköskriteerit.

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHTI. Kuutostien eteläpuolisen alueen koulujärjestelyt eivät ota oietakseen Ruokolahdella. Kunnassa on jo usean vuoden ajan pohdittu ja heitetty arpaa kumpi kouluista Puntala vai Huhtasenkylä jatkaa, vai kumpikin tai ei kumpikaan.

Nykyinen kunnanvaltuusto rauhoitti keskustelun muutama vuosi sitten, jättämällä päätöksenteon pattitilanteeseen tämän valtuuston toimikauden ajaksi.

Kuntavaalien lähestyessä on kuitenkin herätty huomaamaan karu totuus: jos nykyinen valtuusto ei pysty päätöstä tekemään, niin miten sitten uusi valtuusto siihen kykenisi. Syksyn kuntavaaleja ei haluta käydä kouluverkkovaaleina.

Sivistyslautakunta ehti jo kesäkuun lopulla ehdottaa Puntalan koulun lopettamista ja Huhtasenkylän säilyttämistä. Kunnanhallitus päätti kuitenkin ottaa jatkoajan kouluverkkovalmistelussa ja kuulla vanhempia vielä elokuun 22. päivän kuulemistilaisuudessa.

VERKKORATKAISUSSA on mukana viisi vaihtoehtoa, joiden kesken valinta aikanaan tehtäneen.

Kunnanjohtaja Antti Pätilän mukaan ykköskriteeri ei ole ratkaisun taloudellinen vaikutus, vaan lasten opetuksen laadun varmistaminen.

Pätilän mukaan kaikilla vaihtoehdoilla on toki sekä plus- että miinusmerkkisiä taloudellisia vaikutuksia kunnan talouteen.

-Meidän pitää myös ottaa huomioon ratkaisujen ympäristövaikutukset, kuljetusmatkojen pituudet, henkilöstövaikutukset, koulurakennusten elinkaariasia, kunnan ja seutukunnan elinvoimaisuuden vahvistaminen. Eikä voi unohtaa myöskään seutukunnallista yhteistyötä ja kuntarakenteen mahdollisia muutoksia.

SEUTUYHTEISTYÖ voisi merkitä pisimmillään sitä, että sekä Puntalan että Huhtasenkylän koulut lopetetaan ja apua haetaan naapurikunnista Rautjärveltä Asemankoululta ja Imatralta Kaukopään koululta.

Mahdollista on myös, että opetus keskitetään Kirkonkylän kouluun keskustaajamaan, mutta tämän vaihtoehdon hankaluutena ovat opetustilojen riittämättömyys Kirkonkylän koulussa. Lisämausteena ovat esiopetuksen, päivähoidon ja iltapäivä/vuorohoidon muutospaineet keskustaajamassa.

Viime mainittujen ratkaisumalliksi on esitetty Rasilan päiväkodin kakkosvaiheen rakentamista. Kakkosvaihe toisi helpotuksen sekä päivähoidon että keskustaajama-alueen esiopetuksen järjestämiseen.

-Tulen esittämään, että päiväkodin laajennukselle varataan suunnittelumääräraha jo ensi vuoden talousarvioon, Pätilä sanoo.

Päiväkodin kakkosvaiheelle on varaus nykyisessä kaavassa ja päiväkodin tontilla on kunnallistekniikkaa aikanaan rakennettaessa otettu huomioon kakkosvaiheen tarpeet.

Annina Meuronen

Katri Ikävalko

Kumpi lopetetaan, Puntalan koulu vai…

Huhtasenkylän koulu, vai ei kumpikaan tai molemmat?

Kouluverkon viisi ratkaisumallia

Kuutostien eteläpuolisen kouluverkon kehittämiseksi on Ruokolahdella listattu tarkasteluun viisi vaihtoehtoista mallia.

1: Mitään muutoksia ei tehdä.

2: Puntalan ja Huhtasenkylän koulut yhdistetään, Puntalan koulusta luovutaan ja Huhtasenkylä säilyy.

3: Puntalan ja Huhtasenkylän koulut yhdistetään, Huhtasenkylän koulusta luovutaan ja Puntalan koulu säilyy.

4: Huhtasenkylän ja Puntalan koulut lopetetaan molemmat, kunta neuvottelee oppilaiden siirtymisestä Rautjärven Asemankouluun ja Imatran Kaukopään kouluun.

5: Huhtasenkylän ja Puntalan koulut lopetetaan molemmat, oppilaat siirtyvät kuntakeskukseen Kirkonkylän kouluun.

Vaihtoehdot ovat satunnaisjärjestyksessä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen