Muka kiva jäädä eläkkeelle, pah!

Näyttelijä Eeva Litmasta ahdistaa ajatus, ettei hän saisi enää tehdä työtään. Siitä kertoo myös näytelmä, joka nähdään Taipalsaaren Väinölässä.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Näyttelijä Eeva Litmasta ei kannata nimitellä senioriksi. Pelkkä sana saa hänet kiihtymään.

— Raivostuttaa nuo määritelmät. Itse tunnen olevani aivan sama ihminen kuin ennenkin. Ihminenhän on aina esimerkiksi oman mutsinsa lapsi ja lapsensa mutsi, ei se miksikään muutu.

Myös määritelmä eläkeläinen kuulostaa vastenmieliseltä.

— Kuka on keksinyt, että on muka kiva jäädä eläkkeelle, Litmanen hymähtää.

Näyttelijätär puhuu asiasta, jota moni ei ilkeä sanoa ääneen.

Yleisen käsityksen mukaan eläkkeelle jäämisestä täytyy iloita, tai ainakin täyttää oma kansalaisvelvollisuus: tehdä tilaa nuoremmille.

— Itse olen joutunut kelaamaan tätä asiaa paljon. Näytteleminen on niin suuri osa elämääni, niin elimellinen osa minua, etten halua jäädä eläkkeelle.

Tätä teemaa käsittelee Litmasen käsikirjoittama, yhden naisen näytelmä Entäs nyt Eeva, jonka hän esittää sunnuntaina Taipalsaaren Väinölässä.

Näytelmän päähenkilö, floristi-Eeva, joutuu eläkkeelle ja samalla isojen kysymysten äärelle: mitä nyt teen, kuka olen?

— Mietin jatkuvasti, mitä teen sitten, kun en enää näyttele. Mikä olisi se projekti, joka tappaisi intohimon näyttelemiseen ja korvaisi sen, Litmanen naurahtaa.

Paitsi omia ajatuksiaan, Litmanen hyödynsi käsikirjoituksessa myös tutun kukkakauppiaan kanssa käytyjä keskusteluja.

— Naapurissani pitää kukkakauppaa 73-vuotias Anja. Hän vastaa eläkeuteluihin, että mitä minä sitten tekisin?

Myös näyttelijä voi halutessaan jatkaa uraansa niin pitkään kuin haluaa. Tosin sillä edellytyksellä, että töitä on tarjolla.

— Riippuu niin paljon siitä, millaisen uran on tehnyt. Itseäni on auttanut se, että olen aina tehnyt kaikkea mahdollista monipuolisesti. Jos jää eläkkeelle laitosteatterista, tilanne saattaa olla paljon vaikeampi.

Kokeneet naisnäyttelijät harmittelevat usein sitä, että suurin osa naisrooleista kirjoitetaan nuorille ja hehkeille. Eeva Litmanen ei ole jäänyt asiaa märehtimään, vaan tarttunut toimeen.

— Olen tehnyt omia näytelmiä ravintoloihin. Kirjoittaminen on näyttelemisen lisäksi asia, josta nautin. Toki vapaa-ajallani puuhastelen kaikenlaista ja syksyisin sienestän intohimoisesti.

Entäs nyt Eeva -näytelmä Taipalsaaren Väinölässä sunnuntaina 15.7. kello 16.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Inkeri Okka, Eeva Litmanen ja Reijo Litmanen tapasivat sukulaisiaan torstaina Lappeenrannassa. Inkeri on Eevan isosisko ja Reijo serkkupoika.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto