Suomen Painiliitto haluaa Matti Kettusen olympialaisiin

Painiliiton johto esittää yksimielisesti, että Matti Kettunen edustaa Suomea Lontoon olympialaisissa. Kettunen huojentui.

Anssi Silvennoinen

SUOMEN Painiliitto haluaa Matti Kettusen edustamaan Suomea Lontoon kesäolympialaisiin. Maanantaina syntynyt esitys laittoi pisteen Painiliiton koko kesän jatkuneelle vatvomiselle siitä, tulisiko Lontooseen lähettää kreikkalais-roomalaisen painin alle 60-kiloisten maapaikan hankkinut Kettunen vai samassa sarjassa vuonna 2008 EM-kultaa voittanut Jarkko Ala-Huikku.

Painiliiton puheenjohtaja Jukka Rauhala totesi STT:lle, että päävalmentaja Juha Virtanen, valmennuksen johtoryhmä ja liiton hallitus olivat yksimielisiä Kettusen esittämisestä olympialaisiin.

KETTUNEN OTTI Painiliiton esityksen vastaan rauhallisin mielin. Lopullinen paikka kisajoukkueessa sinetöityy vasta Olympiakomitean kokouksessa torstaina, mutta vaikeimmat kynnykset tiellä Lontooseen on nyt ylitetty molskilla ja kabineteissa.

-Tätä ollaan odotettu ja siten olen tähän päätökseen valmistautunut. Kyllähän tuo helpottaa, että asia varmistui.

-Uskoin asian menevän näin vasta siinä vaiheessa, kun kuulin päätöksen. En viitsinyt sitä sen enempää alkaa aiemmin miettimään, Kettunen toteaa.

OLYMPIAPAIKAN Suomelle painittuaan Kettunen ei osannut aavistaa, minkälaiseen vatkaimeen Painiliitto hänet valintarumbassaan lopulta pisti.

-Se on varmaan läksy itse kullekin.

Sotku ei ole vaikuttanut Kettusen harjoitteluun. Treenien ulkopuolella avoin valintatilanne on jonkin verran häirinnyt.

-Silloin se varsinkin on tullut mieleen, kun joku on asiasta kysynyt. Vähän turhan usein se on sitten ollut mielessä. Epävarmuudessa olen ollut, mutta ei se itse harjoitteluun vaikuta.

KETTUNEN ON moninkertainen arvokisakävijä nuorten ja aikuisten sarjoissa. Olympialaisiin pääsy on kokeneelle huippu-urheilijalle yksi uran merkittävimmistä merkkipaaluista.

-Lähden Lontooseen painimaan elämäni kisoja. Uskon, että kaikki kilpaurheilijat haluavat kilpailla ja menestyä olympialaisissa. Ne ovat kisat isolla koolla.

-Tässä on vielä pari leiriä ja sitten ihan normaalia kisoihin valmistautumista. On sitä ennenkin kisoihin lähdetty. Ei tässä mitään Amerikan temppuja lähdetä tekemään, vaan sillä omalla työllä mennään etiäppäin.

Kettunen on tällä hetkellä ainoa eteläkarjalaislähtöinen urheilija, joka on liittymässä Suomen olympiajoukkueeseen.

-Pitäähän se kato pitää itäraja kartalla, Kettunen huikkaa.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Markku Ulander

Matti Kettunen pääsee vihdoin käyttämään kaiken energiansa Lontoon olympialaisiin valmistautumiseen. Mutkaiseen valintaprosessiin sisältyi muun muassa Painiliiton avunpyyntö urheilun oikeusturvalautakunnalle, joka kuitenkaan ei sääntöjensä mukaisesti voinut ottaa valintaan kantaa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen