Enson perinnettä kaupan

Stora Enso pani myyntiin hienot tiluksensa Ruokolahdella ja Puumalassa. Yhtiö hankkiutuu eroon muistakin ydinbisnekselle tarpeettomista kiinteistöistään.

Leena Sallinen

Stora Enso kauppaa kiinteistöjään eri puolilla Suomea. Myytävänä ovat muun muassa Rautionhovi Ruokolahdella ja Kanto-niminen paikka Puumalassa.

-Ne ovat helmiä, sanoo Stora Enson kiinteistöjohtaja Matti Karjula.

Kannon kimpussa kuuluu olevan jo jonossa kiinnostuneita, vaikka yhtiö vasta aloitti sen ja Rautionhovin myynti-ilmoittelun. Etelä-Saimaan Asunto-Saimaa-liitteessä ilmoitus oli ensimmäisen kerran viime lauantaina.

-Yhtiön sisältäkin niihin löytyisi kiinnostusta, mutta haluttiin olla avoimia.

Kanto ja Rautionhovi ovat perinteikkäitä Enson tiluksia ja rakennuksia.

Kanto on sijainniltaan hienolla paikalla lähellä Katosselkää. Saimaa lainehtii 2,1 hehtaarin tontin molemmin puolin.

-Rakennuksia on ajan hammas puraissut, Karjula sanoo.

Kannon päärakennus on kooste vanhasta metsäkämpästä ja asuinhuoneistosta. Paikka oli vuosikymmenet Enson työsuhdeasuntona.

Rautionhovi on Ruokolahden Vehviälässä metsän keskellä. Se noteerattiin aiemmin valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.

Paikalla oli 1800-luvulla 32 huoneen yksityiskartano tiluksineen. Nykyinen päärakennus on 1800-luvun lopulta, ja se toiminut Stora Enson koulutus- ja virkistyspaikkana. Karjulan mukaan rakennus remontoitiin 2000-luvun alussa.

Metsä on osin yhtiön rauhoittamaa luonnonpuistoa. Kaupan oleva 3,9 hehtaarin tila ulottuu Kymöjärveen, jonka rannalla on sauna.

Kanto maksaa 350 000 ja Rautionhovi 300?000 euroa.

-Ei ole kansallisuutta pidetty rajana, Karjula kommentoi potentiaalisia ostajia.

Myytävää Stora Ensolla riittää vielä pitkään.

-Me käytiin pari vuotta sitten läpi yhtiön liiketoimintaan kuulumaton kiinteistökanta läpi. 800 kiinteistöyksikköä on arvioitu, pidetäänkö vai myydäänkö.

Kaupat on Karjulan mukaan tehty jo parista sadasta kiinteistöstä.

-Nyt on menossa iso kampanja vuokrattujen asuintonttien ja rakentamattomien tonttien myynnissä. Ne ovat tehneet hyvin kauppansa. Imatraltakin on kahden vuoden aikana myyty noin 40 tonttia.

Stora Enson kiinteistöt ovat rakennuksia tai maa-alueita, jotka jäivät yhtiön omistukseen sen jälkeen kun yhtiön metsät siirrettiin kymmenen vuonna sitten Tornator Oy:lle.

Kaikkea ydinliiketoiminnalle tarpeetonta Stora Enso ei sentään myy. Etelä-Karjalassa Ruokolahden Käyhkään hovi jää Karjulan mukaan yhtiön omistukseen.

Se on yhtiön edustus- virkistys- ja jahtipaikka Puumalantien varressa Ruokolahdella. Paikan vieressä tien alitse menee Suvorovin rakennuttama Käyhkään kanava.

KUVATEKSTI

Leena Sallinen

Rautionhovin punainen päärakennus pilkottaa metsän keskeltä Ruokolahden Vehviälässä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen