Suomenniemen kirjasto kuolee ilman kävijöitä

Suomenniemeläiset eivät käytä tarpeeksi kunnantalon kirjastoa. Uukuniemellä, Saarella ja Lemin Kuukanniemessä lainaajia riittää.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Alhainen käyttöaste uhkaa jo kirjaston olemassaoloa Suomenniemellä. Kävijä- ja lainausmäärät ovat painuneet kesän aikana niin alas, että aukioloaikoja joudutaan supistamaan.

Maanantain ja perjantain iltatunneista luovutaan syyskuun alusta lukien. Kirjasto on silti avoinna joka arkipäivä virka-aikana sekä maanantaisin ja perjantaisin kello 18:aan saakka.

-Tätä paikkaa ei ole löydetty, vanhassa kirjastossa kävijöitä oli enemmän, tietopalvelusihteeri Päivi-Kristiina Erola myöntää.

Suomenniemen, Mikkelin ja Ristiinan yhdistymissopimus suojaa kirjastoa vuoden 2015 loppuun asti, mutta sen jälkeen tilanne on auki. Huono käyttöaste ei ainakaan paranna kirjastopalvelujen säilymismahdollisuuksia alueella.

Kirjaston palveluvalikoimaa ollaan valmiita täydentämään ja kirjatoiveita otetaan mielihyvin vastaan. Suunnitteilla on myös erilaisia elämyksiä eritoten lapsille ja nuorille.

KIRJASTON vieroksuminen näyttää Etelä-Karjalassa puhtaasti suomenniemeläiseltä ilmiöltä, sillä esimerkiksi Saaren ja Uukuniemen sivukirjastoissa lainaustoiminta on pysynyt vuosia samalla tasolla. Kirjastonkäyttäjiä löytyy kaikista ikäluokista.

-Ihmiset sanovat, ettei heillä kirjaston lisäksi muuta palvelua olekaan, Parikkalan vt. kirjastonjohtaja Erkki Sirniö toteaa.

Myös Lemin Kuukanniemen sivukirjastossa riittää kävijöitä. Koska kirjasto on kätevästi koulurakennuksessa, sinne poiketaan säännöllisesti muun harrastamisen yhteydessä.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Palvelusihteeri Marita Tapio palveli Suomenniemen kirjastossa Tomi ja Jaana Heikkistä. Perhe on paikallisiin kirjastopalveluihin tyytyväinen, mutta työn vuoksi tulee usein asioitua Savitaipaleen kirjastossa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen