Maailman pienin vaatekauppa

Pusupuiston kioski Lappeenrannassa on ollut koko kesän suljettuna. Ensi kesänä siinä aukeaa piskuinen vaateliike.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Juha Härkösellä on jo avaimet tulevaan liikehuoneistoonsa. Ensi kesänä hän perustaa Pusupuiston kioskiin vaatekaupan, joka on tiettävästi maailman pienin.

— Kauppaan mahtuu kerrallaan 1,4 asiakasta, Härkönen arvioi.

— Osa tuotteista minulla on jo valmiina. Merkkivaatteiden lisäksi kaupassa on tarkoitus myydä esimerkiksi Heli Pukin Willimies-paitoja ja nuorten lappeenrantalaisten suunnittelijoiden töitä.

Kuluvana kesänä Härköstä harmitti, että merkittävällä paikalla sijaitseva idyllinen kioski nökötti tyhjillään.

— Pusupuiston kioski voi toimia koko Linnoituksen sisäänheittäjänä. Matkailijoita voi informoida jo ennen Linnoitukseen astumista, mitä sieltä löytyy. Turistin ei tarvitse turhaan etsiä ja ihmetellä.

— Olen itse ollut aiemmin pyörittämässä Pusupuiston kioskia ja tiedän, että siinä on mahdollisuus tavoittaa todella suuri määrä väkeä.

Myös Etelä-Karjalan museon amanuenssi Elina Vuori on harmitellut Pusupuiston kioskin kohtaloa.

— On hirveän noloa, että rakennuksen annetaan rapistua tyhjillään huonoon kuntoon.

— Minusta kioski voisi olla oikea aarre.

Vaikka puisto ja siellä sijaitseva kioski ovat kuuluneet tiiviisti Lappeenrannan kaupunkikuvaan, Vuoren mukaan kioskin historiasta löytyy ällistyttävän vähän tietoa.

— Ilmeisesti se on valmistunut 1893, koska sellainen vuosiluku kioskista löytyy.

— Kaupunginarkistosta ei löydy kioskin rakennuspiirustuksia. En ole löytänyt kioskia myöskään vanhoista valokuvista, joissa näkyy Pusupuisto tai vaikkapa Patria.

Kioskista kiinnostunut tutkija pyysi Elina Vuoren apua ja lähetti tälle kopion vanhasta postikortista, jossa kioski näyttäisi sijaitsevan keskellä Pusupuistoa. Vuori on alkanut epäillä, että kioski on siirretty nykyiselle paikalleen.

— Jos joltakulta löytyy sukualbumistaan kuva Pusupuiston kioskista, haluaisin todella mielelläni nähdä sen. Tai kuulla ihmisten muistoja.

— On ihan mysteeri, ettei kioskista löydy mitään tietoa.

Elina Vuoren mielestä Pusu-kioski pitäisi kunnostaa arvoisekseen. Kioskin voisi siirtää nykyiseltä paikaltaan kadun vierestä hieman sisemmäs puiston puolelle.

— Silloin kioskin eteen mahtuisi kunnon kivetys.

Kivetykselle saisi aseteltua pöytiä ja tuoleja.

Kioski on vuosien varrella ollut monenlaisessa käytössä. Vuori muistelee hyvällä aikaa, jolloin Rakuunakilta pyöritti kioskissa kahvilaa. Kioski oli perinneratsukoiden tukikohta, johon

matkailijat saivat pysähtyä ihailemaan hevosia.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Etelä-Karjalan museo/Pentti Kivistön kokoelma

Pusupuiston kulmalla sijaitseva kioski Lappeenrannassa on ollut koko kesän kiinni. Kioski on Pusupuiston lavan tavoin usein ilkivallan kohteena.

Postikortissa 1910-luvulta kioski näyttäisi sijaitsevan keskellä puistoa. Siihen aikaan puistoa kutsuttiin Kaupunginpuistoksi, sitä ennen Esplanadi-puistoksi. Myöhemmin se sai nimen Pusupuisto.

Jos joltakulta löytyy sukualbumistaan kuva Pusupuiston kioskista, haluaisin todella mielelläni nähdä sen. Tai kuulla

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto