Sulatto hiljeni viikoiksi

Imatran Terästehtaan vahingot arvioidaan miljoonissa euroissa. Elämä tehtaalla palaa normaaliksi syyskuussa. Osa tuotannosta siirtyy väliaikaisesti Ruotsiin.

Harri Manskinen

IMATRA. Runsas sata Ovakon terästehtaan työntekijää on ilman työtä lähiviikot.

Syynä on viime viikolla terästehtaalla riehunut tulipalo, joka on hiljentänyt sulaton ja karkeavalssaamon täydellisesti. Ovako kertoi eilen, että hiljaisten osastojen työntekijät pysyvät kotona, kunnes toiminta voi jälleen käynnistyä turvallisesti. Osa on mukana huoltotöissä.

Kotiinjääviä työntekijöitä ei lomauteta. Työsopimuslain mukaan työntekijät voivat saada palkan tällaisessa tapauksessa reilun kahden viikon ajalta.

-Lain mukaan palkanmaksu jatkuu 14 päivää. Sen jälkeen olemme työttömiä ja haemme ansiosidonnaista päivärahaa työttömyysajalta, vahvistaa Metallin ovakolainen pääluottamusmies Ari Airas.

Ovakolaisten lisäksi työt loppuvat useiden alihankkijoiden työntekijöiltä. Tämä koskee esimerkiksi romunkäsittelyä. Toisaalta vahinkojen korjaaminen työllistää alihankkijoita.

Tulipalon taloudelliset vahingot kohoavat miljooniin euroihin. Yhtiön vakuutus on kunnossa, mutta pieni osa vahingoista voi jäädä Ovakon piikkiin.

Tehtaanjohtaja Heikki Nyholm arvioi, että tuotanto sulatossa ja karkeavalssaamossa palaa normaaliksi syyskuun puolivälin paikkeilla.

-Se on realistinen arvio. On kaikkien kannalta edullista, että saamme tuotannon mahdollisimman nopeasti käyntiin. Samalla on tärkeää, että käynnistys tapahtuu aikanaan huolellisesti ja turvallisesti.

Kokonaan työt Imatralla eivät pääty, sillä välivarastojen turvin tehtaan tuotanto jatkojalostuksessa toimii joitain viikkoja. Nyholmin mukaan on jopa mahdollista, että tuotanto ei katkea kokonaan ennen syyskuun puoliväliä Osa tuotannosta on silti jo siirretty väliaikaisesti Ruotsiin Hoforsin tehtaille. Nyholm korostaa, että tuotanto palaa Imatralle heti korjaustöiden valmistuttua.

-Haluamme turvata sen, että asiakkaamme saavat tarvitsevansa materiaalin. Tavoite on, että asiakkaidemme häiriöt minimoidaan. Se on yhtä tärkeää, kuin tuotannon käynnistäminen uudelleen.

Työntekijöitä töiden siirto Ruotsiin ei Airaksen mukaan pelota.

-En ehtinyt paljon aiheesta tarinoida, mutta olemme olleet samaa konsernia Ruotsin laitosten kanssa jo pitkään. Tuotesiirtoja on tehty ajoittain toisinkin päin. Ei tässä ole pelkoja siitä, että tuotanto jäisi pysyvästi Ruotsiin.

Ovakolla tehdään parhaillaan teknistä selvitystä tulipalon syistä.

-Vastaava räjähdys tapahtui Tornion tehtaalla yhdeksän vuotta sitten. Silloin kolme ihmistä kuoli. Tämä on kyllä oman työurani aikana vakavin onnettomuus. Nyt oli onnea, että ihmisiä ei ollut lähellä.

Terästeollisuuden tulevaisuudennäkymistä kerrotaan taloussivulla 10.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Ovakon Imatran terästehtaan tuotanto kärsii happiräjähdyksestä ja sitä seuranneesta tulipalosta. Osa työntekijöistä ei voi työskennellä katkon aikana tehtaalla.

Happiputki räjähti

Ovakolla sattui viime viikolla räjähdys happiputkessa kaasunjakohuoneessa.

Räjähdys aiheutti tulipalon, joka levisi tehtaalla. Palo vaurioitti sähkökaapeleita ja automaatiotiloja. Sulaton ja karkeavalssaamon toiminta pysähtyi.

Räjähdyksen todennäköisiä syitä on kartoitettu teknisessä selvityksessä.

Sulatto ja karkeavalssaamo ovat tehtaan tuotantoprosessin alkupäässä. Prosessin lopussa oleva jatkojalostus toimii muutaman viikon välivarastojen turvin, joten tehdas voi jatkaa toimintaansa.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen