Vaikeasta talvesta ennätyskesään

Parikkalan Urheilijoiden nuori maileri Panu Jantunen jatkaa uraansa niin pitkään kuin kehittyy urheilijana. Täysipäiväisen opiskelun ja harjoittelun yhteensovittaminen on kuitenkin haastavaa.

Kalle Sipiläinen

KESKIMATKOJEN kirkkaimmat mitalit menevät Niclas Sandellsin palkintokaappiin Lahdessa loppuviikosta käytävissä yleisurheilun Kalevan kisoissa.

Himmeämpien mitalien osoitteita on sen sijaan huomattavasti vaikeampi veikata.

Tuoreena ehdokkaana kärkikamppailuun on nousemassa Parikkalan Urheilijoiden 23-vuotias Panu Jantunen, joka on tällä kaudella paukuttanut ennätyksensä uusiksi niin 800, 1 500 kuin 3 000 metrillä.

800 metrin ennätys 1.50,92 syntyi viime lauantaina Joensuun käydyssä eliittikisasarjan päätöskilpailussa, jossa Jantunen ylsi neljänneksi.

Harjoituskausi ei sujunut hyvin, mikä pistää Jantusen vähän hämmästelemään hyviä tuloksia.

— Periaatteessa se oli huonoin harjoituskausi ikinä. Loukkaannuin joulukuun puolessavälissä ja olin siitä kolme kuukautta juoksematta. Maaliskuun 18. päivä taisi olla ensimmäinen juostu lenkki tänä vuonna, hän kertoo.

— Jännää, että näinkin voi käydä.

Tavaksi sitä ei uskalla kuitenkaan ottaa.

— Ei tosiaan. Viime kesäkin meni vähän vaisusti loukkaantumisen takia. En pystynyt juoksemaan läheskään niin montaa kilpailua kuin olisin halunnut. Viimeisellä hetkellä pystyin juoksemaan pari kisaa alle ja pääsin mukaan Kalevan kisoihin.

Nyt hän tuntee olevansa paremmassa kunnossa kuin ikinä. Omana matkanaan parikkalalainen pitää 1 500 metriä, vaikka on pystynyt juoksemaan kovempia aikoja 800 metrillä.

— Juniorisarjoissa olen ollut aina lähellä Suomen kärkeä, ja olen niin päättäväinen ja menestyksen haluinen, että aikuisten sarjassakin on mahdollisimman nopeasti päästävä voitoista kamppailemaan, linjaa Jantunen.

— Muuten ei ehkä ole oikein mieltä jatkaa.

Mitalitaisteluun hän ei suostu itseään kuitenkaan nimeämään ainakaan vielä tällä kaudella.

— Se vaatisi täydellistä onnistumista oikeassa paikassa. Molemmilla matkoilla on kovia kavereita edessä.

Parin vuoden ajan Jantunen on perehtynyt maanmittaustekniikan saloihin Aalto-yliopistossa.

Kun talvet opiskelee lähestulkoon oikeaa vauhtia ja siihen sivuun yrittää sovittaa reilut 20 tuntia viikoittaista harjoittelua sekä lihashuollot ja muut toimenpiteet päälle, niin aika alkaa yksinkertaisesti loppua.

Miten monta vuotta näin voidaan edetä? Opiskeluja on jäljellä vielä noin neljä vuotta.

— Niin pitkään kuin olen varma, että pystyn kehittymään urheilijana.

— Kyllähän tämä pikkuhiljaa vaikeutuu ja vaikeutuu, mutta sellaisella asenteella olen ollut alusta asti mukana, ettei lajissa saa mitään ilmaiseksi eikä myöskään nopeasti.

Töitä on vain tehtävä.

— Maltillisesti olen koko ajan pyrkinyt lisäämään määrää tehojen kustannuksella sillä ajatuksella, että on vain yksi urheilu-ura ja että määrien kautta löytyvät myös parhaat tulokset.

— Ehkä tämä vuosi ei ole vielä minun vuosi, mutta ensi vuonna sitten kissan kokoisilla kirjaimilla mukaan taistelemaan Ruotsi-ottelun paikoistakin.

Panu Jantunen

Syntynyt: 11.4.1989 Parikkalassa.

Seura: Parikkalan Urheilijat. Edustanut myös Imatran Urheilijoita.

Valmentaja: Veikko Jantunen.

Ennätykset: 800 m 1.50,92, 1 500 m 3.48,51, 3 000 m 8.28,14.

Yksi SM-hallipronssi 800 metrillä (2011), Kalevan kisoissa paras sijoitus kahdeksas (2010, 2011).

Opiskelee Espoossa Aalto-yliopistossa maankäyttötieteiden laitoksella.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen