Uutta pintaa kellarista kattoon

Lappeenrannan lyseon lukion peruskorjaus etenee aikataulussaan. Valmista pitäisi olla vuoden päästä. Myös Kimpisen koulun on määrä olla opetuskäytössä elokuussa 2013.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Tuuli humisee Lappeenrannan lyseon lukion katolla suojapeitteen alla. Maanantaina pressun alla oli sietämätöntä, kun lämpöä oli yli 40 astetta, mutta keskiviikkona olosuhteet olivat jo inhimillisemmät, lämpöä oli vain parikymmentä.

Lyseon lukio on käynyt läpi monta uudistusta. Vuonna 1892 valmistunutta rakennusta on uusittu ja korjattu monta kertaa, mutta nyt koulu peruskorjataan kerralla kellarista vesikattoon. Remontin pääurakoitsijana on Lemminkäinen.

Mitään ei jätetä sattuman varaan.

-Nyt kun tehdään, tehdään myös kunnolla. Pienimmätkin ontelot käydään läpi ja putsataan vaikka hammasharjalla, sanoo Lappeenrannan kaupungin vastaava valvojarakennusmestari Harri Räikkönen.

AIKATAULU on kireä, sillä lukion pitäisi olla valmis vuoden päästä. Räikkönen huokaisee syvään, vaikka peruskorjaus on edennytkin aikataulussaan.

-Välillä aikataulu vähän huolestuttaa, mutta kyllä tämä tästä valmistuu.

Purkutyöt alkoivat viime maalis-huhtikuussa. Töitä paiskitaan tasaiseen tahtiin joka kerroksessa. Parissa luokkahuoneessa on jo uutta betonipintaa. Vanhaa kunnioitetaan niin paljon kuin se suinkin on mahdollista kierreportaineen ja pyöreine ikkunoineen. Toisessa kerroksessa lattioilla olevia riihikuivia olkikasoja ei sentään jätetä muistoksi.

-Olki on toiminut välipohjan eristeenä, mutta on siellä ollut eristeenä myös muuta tavaraa, Räikkönen kertoo.

LYSEON lukion peruskorjaus maksaa noin 5,7 miljoonaa euroa. Ulkoapäin koulu ei muutu, mutta sisältä se kokee täydellisen peruskorjauksen.

Räikkösen ja ja rakennuttajainsinööri Mika Sutisen mukaan Lappeenrannassa mitään rakennusta ei ole tutkittu ennen peruskorjausta niin perin juurin kuin lyseon lukiota.

-Siksi purkutöissä ei ole tullut esille mitään isoja yllätyksiä, Sutinen sanoo.

-Ellei sellaiseksi lasketa kellarikerroksen mukulakivetyksiä 1800-luvulta, Räikkönen näyttää.

Joiltain osin mukulakivetykset säilytetään. Tarkoitus on, että mukulakivetysten päälle laitetaan lasipinta.

-Tehdään kurkistusluukut, joista näkee, millaiset lattiat luokkahuoneissa oli ennen vanhaan, Räikkönen kertoo.

RAKENNUSHISSI vie vikkelästi katolle. Sieltä näkee, kuinka Kimpisen koulun peruskorjausta käynnistellään. Myös Kimpisen koulun pitäisi olla opetuskäytössä syyslukukauden alkaessa 2013. Siihen asti oppilaat käyvät koulua Pohjolankadulle valmistuvissa tiloissa. Tilat olivat aiemmin ammattikorkeakoulun käytössä.

Kimpisen peruskorjauksen kustannusarvio on noin 8,3 miljoonaa euroa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Lyseon lukion remontti etenee aikataulussaan. Ulkoapäin koulu ei muutu miksikään, mutta sisältä se muuttuu täysin uudeksi. Remontin edetessä koulu saa peltikatteen, mutta osa 1800-luvulta olevasta mukulakivetyksestä säilytetään. Kun välipohjia purettiin, taivaalta tulvi olkia kasoiksi asti.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen