Vanhaa Wolkoffia kunnioittaen

Arvotalon kellarikerroksessa aloitettiin ravintolaremontti. Wolkoffin talomuseon alakertaan saneerataan kaksi erillistä tilaa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Onpa hulppeaa. Moni ei taida tietääkään, että Wolkoffin talon kellarikerroksesta pääsee leveitä portaita pitkin talon sisäpihalle. Sinnehän saisi vaikka terassin. Portaikon kruunaa kaarikatto.

Vaikka kellarikerros on nyt kuin hävityksen jäljiltä, Hannu Lahikainen voi jo nähdä, miten tyylikkäältä kaikki näyttää marraskuun puolivälissä.

Kellaritilat saneerataan ravintolatiloiksi. Remontin pääurakoitsijana toimii Saneerauspalvelu Lahikainen Oy.

-Aikatauluhan on tosi kireä, mutta kun nyt aloitetaan täysillä, niin eiköhän tavoitteeseen päästä.

OLLAAN siis Wolkoffin talon kellarikerroksessa. Sisällä ilma on kovin tunkkaista, mutta arvaahan sen, kun tiloja ei ole vähään aikaan tuuleteltu.

-Tuohon tehdään ovi keittiöön, Lahikainen näyttää paikkaa porarille.

Yläpuolella on Etelä-Karjalan museon ylläpitämä Wolkoffin talomuseo. Piharakennuksessa kaupungin vuokralaisena on ravintola Wolkoff. Ravintolaa pukkaa myös katutasossa olevaan kellarikerrokseen.

-Tähän isompaan tilaan saneerataan ravintolasali, tuonne keittiö, wc-tilat tuonne kulman taakse sekä siivouskomero.

Lahikaisen mukaan heitä odottaa haastava remontti. Vanhaa pitää kunnioittaa niin paljon kuin suinkin mahdollista. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa sitä, että kaikki ikkunat ja ovet entisöidään, kenties myös keittiön kautta talon sisäpihalle vievä ulko-ovi.

Ravintolasalia koristaa ensi talvena myös uuni. Käyttöön se ei enää tule, mutta koristeena se on Lahikaisen mielestä mitä mainioin.

-Toki sitäkin pitää kunnostaa.

SANEERATTAVASSA kellarikerroksessa on kaksi erillistä tilaa. Ainonkadun varrella on tilaa noin 85 neliötä. Ainonkadun ja Kauppakadun kulmauksessa on tilaa noin 30 neliötä.

-Kaupunki halusi, että tuolta isommasta tilasta tulisi käytävä tänne pienempään tilaan, mutta Museovirasto ei siitä tykännyt. Käytävää ei myöskään tule, Lahikainen sanoo.

Pienempään tilaan sanerataan kabinetti ja minikeittiö ja wc.

-Tästä tulee komea paikka, Lahikainen katsoo.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Saneerauspalvelu Lahikainen Oy:n toimitusjohtajaa Hannu Lahikaista odottaa haastava remontti Wolkoffin talon kellarikerroksessa. Uuni ei enää ensi talvena lämpiä, mutta koristaa muutoin ravintolasalia.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen