Yrttigurujen opeilla yrittäjäksi

Tommi Asikainen kiersi ympäri maapalloa tutustumassa ruokavalioihin. Nyt hän avaa lahjoitusvaroilla raakaruokakahvilan Lappeenrantaan.

Sanna Raita-aho

Nuori mies kantaa suklaalaatikoita paikasta toiseen Lappeenrannan Koulukaduilla sijaitsevissa tiloissa. Tilan seinät ovat sini-vihreät ja niihin on maalattu kaakaopuu.

-Oletteko aiemmin nähneet tällaista kasvavan Suomessa? mies kysyy ja osoittaa pientä kookospalmua innoissaan.

Mies on Lemillä asuva Tommi Asikainen. Hän on avaamassa vaimonsa Altynai Asikaisen kanssa Lappeenrannan keskustaan Cacao Flow -nimisen kahvilan, jossa tarjotaan raakaruoasta valmistettuja tuotteita.

Asikaiset eivät ole ottaneet lainaa tai käyttäneet omia säästöjään kahvilan perustamiseen. Rahaa on kerätty Facebookissa yhteisökampanjan avulla.

Täysin tuntemattomat ihmiset lahjoittavat rahaa kahvilan perustamiseen. Kolmessa viikossa lahjoituksia on tullut noin neljäkymmentä. Kaikki kahvilan huonekalut on ostettu lahjoitusten avulla tai saatu kierrätyksestä.

Asikainen vietti vuosia maailmalla erilaisten gurujen ja yrttiparantajien kanssa opiskellen ruokavalioon liittyviä asioita. Hän on asunut muun muassa Espanjassa, Indonesiassa ja Kambodzhassa. Indonesiassa hän tutustui yrtteihin ja kasvatti itse kaakaota.

Asikainen sanoo, että vuodet parantajien oppipoikana ovat olleet hänelle tärkeä kokemus. Ne saivat hänet muuttamaan vähitellen omaa ruokavaliotaan. Neljä vuotta sitten Asikainen siirtyi kokonaan raakaruokaan.

-Kun opiskelin aasialaista lääketiedettä, päässä loksahti monia asioita paikoilleen. Tajusin, miten monesta osasta yksilön hyvinvointi koostuu.

Intiassa Asikainen tapasi kazakstanilaisen vaimonsa Altynai Asikaisen. Heitä yhdistää kiinnostus raakaruokaan ja terveelliseen elämään.

Nyt pari on asettunut Etelä-Karjalaan. Idea kaakaon ja raakasuklaan tuomisesta Suomeen alkoi muhia Tunisiassa neljä vuotta sitten. Pari halusi tuoda Suomeen terveellisiä ruokia tarjoavan paikan.

-Ihmiset ajattelevat, että terveellisen ruoan täytyy maistua pahalta, mutta raakasuklaata myymällä voimme tarjota sekä herkullista että terveellistä ruokaa, Tommi Asikainen sanoo.

Ruokavaliostaan innostunut mies toivoo, että kahvila saa useammat kiinnostumaan puhtaammasta ruoasta. Kahvilassa tarjotaan raakasuklaan lisäksi raakakakkuja ja luomusalaatteja. Tuotteet ja raaka-aineet tulevat niin läheltä kuin mahdollista, esimerkiksi hunaja on eteläkarjalaiselta luomutilalta.

-Ajatuksena on, että ihmiset voisivat käydä hakemassa vaikka vihersmoothien matkalla töihin.

Asikainen uskoo, että tuotteille riittää kysyntää kaupungissa, jossa ei ole vielä edes kasvisruokaan keskittynyttä ravintolaa.

-Kyllä ihmisiltä on tullut positiivista palautetta. Ensin keräsimme rahaa vain lähipiiriltä, nyt tilille tulee joka päivä lahjoituksia jostakin.

Raakaruoka saa sekä kritiikkiä että kehuja. Osan mukaan ruokavalio on liian yksipuolinen ja kaupallista hömpötystä, toiset taas sanovat sen puhdistavan kehoa ja parantavan sairauksia.

Raakaruoalla tarkoitetaan ruokaa, jota ei ole kypsennetty yli 40 asteessa. Ruokavalio perustuu ajatukseen, että lämmittäminen pilaa ruoan terveelliset ainesosat.

Tutkittua tietoa ruokavalion vaikutuksista ei ole. Kokemukset ruokavaliosta perustuvat lähinnä yksittäisten henkilöiden kokemuksiin.

Aamunsa Asikainen aloittaa nesteitä juomalla. Myöhemmin päivän aikana hän syö esimerkiksi smoothieita tai superpuuroja.

Raakaruokavalio kuulostaa rankalta noudatettavaksi arjessa, eikä alku ei ollut helppoa Asikaisellekaan. Hän oli nälkäinen ja kaipasi leipää.

Vähitellen olo parani. Toistuvasti vaivanneet päänsäryt katosivat ja painoa lähti 20 kiloa.

-Ajatukset kirkastuivat. Tuntui, että jonkinlainen verho olisi poistunut päästä.

Asikainen uskoo, että huono ruokavalio on syy moneen länsimaiseen sairauteen. Luonnollinen raakaruoka voisi parantaa ihmisten oloa. Länsimainen lääketiede saa mieheltä kritiikkiä. Hänen mukaansa se kehittää lääkkeitä vain oireisiin, mutta oireiden syitä ei tutkita.

Mutta eikö ravinnon vaikutusten todistamiseen vaadita laajoja tieteellisiä vertailuryhmiä ja pitkäaikaista seuraamista? Asikaisen mukaan ei. Hän kertoo antaneensa ohjausta ruokavalioasioissa ja nähneensä vaivojen parantuvan ruokavalion avulla.

-Länsimainen tiede on väärässä siinä, että se ei keskity yksilöön.

Osa Asikaisen kertomista raakaruoan vaikutuksista ei kuulostakaan länsimaista tiedekäsitystä myötäileviltä.

-Joillakin on liikaa nestettä kehossaan, ja se saa heidät voimaan huonosti. Silloin heidän täytyisi syödä enemmän tulta nostavia ruokia.

Tuliruoalla Asikainen tarkoittaa esimerkiksi inkivääriä tai chiliä.

Asikainen ei kuitenkaan suhtaudu ruokavalioonsa fanaattisesti. Hän sanoo, että monille luonnonmukaisen, vihreän ja tuoreen ruoan lisääminen ruokavaliossa on jo hyvä askel.

-Raakaruoka ja superfood termeinä saavat ihmiset aika helposti näkemään punaista. Ruokavalio pitäisi aloittaa varovasti, itseään kuunnellen. Ei voi sanoa, että se, mikä sopii minulle, sopisi jollekin toiselle.

Asikainen veikkaa, että kahvilan avaamiseen tarvittavien lahjoitusten saamiseen menee vielä noin viikko.

-Enää tarvitaan rahaa pakastimen ostamiseen.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Tommi ja Altynai Asikainen avaavat raakaruokakahvilan Lappeenrantaan. Pari tapasi toisensa Intiassa ja on asettunut Lemille.

-Viihdymme paremmin luonnon keskellä kuin kaupungissa, Tommi Asikainen kertoo.

Ihmiset ajattelevat, että terveellisen ruoan täytyy maistua pahalta, mutta raakasuklaata myymällä voimme tarjota sekä herkullista että terveellistä ruokaa.

Tommi Asikainen

Tommi Asikainen

Kasvanut Imatralla, asuu nyt Lemin Kuukanniemessä.

Naimisissa kazakstanilaisen Altynai Asikaisen kanssa.

Kouluttautunut kakkostason reikihoitajaksi. Reikihoito on uskomuslääketieteeseen kuuluva hoitomuoto, jossa ihmistä hoidetaan avaamalla kehon energiakanavia.

Työskennellyt aiemmin brittiläisessä terveystuotteita valmistavassa yrityksessä.

Elää raakaruoalla, eli ei syö yli 40 asteessa lämmitettyjä ruokia.

Kirjoittaja:
Sanna Raita-aho