Betonitehdas huolestuttaa Korvenkylässä

Parma Oy:n naapurusto jätti muistutuksen betonitehtaan uudesta ympäristöluvasta.

Ilkka Pohjalainen

Joutsenon Korvenkylässä betonituotteita valmistavan Parma Oy:n ympäristölupahakemus on poikinut kolme muistutusta. Yhdessä niistä yli 30 allekirjoittajaa on huolissaan melu-, pöly-, ja tärinähaittojen mahdollisesta lisääntymisestä, jos yritys saa luvan kasvattaa tuotantoa.

Parma hakee voimassaolevien ympäristölupien määräysten tarkistamista ja lupien yhdistämistä tuotannon ja murskaustoiminnan osalta.

Tehtaan tuntumassa asuva Lauri Pöntinen on yksi muistutuksen allekirjoittajista. Hän tähdentää, ettei ainakaan hänen tavoitteenaan ole tehtaan toiminnan lopettaminen ja työpaikkojen menetys, vaan tavoitteena on saada lupamääräykset asiallisiksi ja yritys tekemään melusuojauksia. Kaupungin halutaan omalta osaltaan istuttavan suojapuustoa.

Voimassaoleva kaava edellyttää suojapuustoa tuotantoalueen ja asutuksen väliin. Ympäristötarkastaja Päivi Uskin mukaan rakennusvalvonnan asia on katsoa, että kaava toteutuu.

Alueen asukkaiden mukaan kaupungin hakkuissa puustoa päin vastoin poistettiin kaupungin maalta tehtaan ja asutuksen väliltä.

-Asukkaille kerrottiin, että ylispuut poistetaan, mutta siitä kaadettiinkin kuuset, katajat ja lehtipuut. Vain männyn konkelot jäivät. Puusto oli pöly- ja melusuojana, ja siinä oli oravia ja lintuja, kertoo alle sadan metrin päässä tehtaasta asuva Sakari Rajala.

Metsätalouspäällikkö Risto Laukaksen mukaan hakkuut perustuivat hyväksyttyyn suunnitelmaan, jossa asukkaita on kuultu. Hoidettuna metsä pääsee kasvamaan ja tuuheutumaan. Puiden ja muiden kasvien istutuksetkin ovat mahdollisia, jos sitä edellytetään.

Toimintaa pyöritti aikaisemmin Lakan Betoni. Tehtaalla tehdään betonielementtejä. Virheelliset elementit voidaan lupien mukaan murskata, mutta siihen ei ole tarvinnut toistaiseksi ryhtyä, sillä susikappaleet ovat menneet sellaisenaan Stora Ensolle täyttömassaksi.

Parma hakee murskauslupaa parin viikon jaksoille joka toinen vuosi.

Asukkaita huolestuttaa Parman ilmoittama murskauksen melutaso, 120 desibeliä. Vanhassa luvassa melutaso on 80 desibeliä. Liian löyhien lupamääräysten pelätään myös mahdollistavan pidempikestoisen murskauksen.

Pöntisen mukaan Parma pudottelee sudeksi menneitä elementtejä läjään niin että tanner tömisee ja lasit astiakaapissa helisevät.

Laatu- ja ympäristöpäällikkö Raija Inkiläinen Parma Oy:stä ei ole vielä saanut muistutuskirjelmiä, joten hän ei tässä vaiheessa voinut kommentoida niitä.

Parman lupahakemus etenee Lappeenrannan ympäristölautakuntaan loka-marraskuussa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Korvenkylässä asuva Sakari Rajala oli yllättynyt, kun kaupunki kaatoi suojapuustoa betonitehtaan ja hänen talonsa välistä.

120 db

Parma Oy:n ilmoittama

murskauksen melutaso

on 120 desibeliä.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen