Uutisen takaa. Lillukan varsia ja opetuksen laatua

Ruokolahden kunnanvaltuusto pohtii tänään maanantaina valtuustoseminaarissaan kunnan tarjoaman perusopetuksen tilaa. Taas kerran.

Uutta on se, että kun aiemmin käytiin keskustelua kouluverkosta, niin nyt puhutaan perusopetuksen laadun varmistamisesta. Käytännössä kyse on samasta asiasta, kouluverkon rakenteesta.

Kovin paljon rukkaamista kunnan peruskoulun kouluverkossa ei enää ole. Toimivia kouluja on viisi, Virmutjoen koulu, Puntalan koulu, Huhtasenkylän koulu, Kirkonkylän koulu ja Vaittilan koulu, tosin viime mainittu on hallinnollisesti jo osa Kirkonkylän koulua.

VIIMEISEN kymmenen vuoden ajan?-?enemmän tai vähemmän jatkuvasti?-?on keskusteltu Puntalan ja Huhtasenkylän koulujen asemasta. Lopetetaanko jompi kumpi, ja jos lopetetaan niin kumpi.

Pienikin viittaus kylä- tai nykyisin voisi varmaan mieluimmin puhua aluekoulun lopettamisesta saa koulupiirin vanhemmat takajaloilleen. Se on kuin heiluttaisi härän edessä punaista vaatetta, vastahyökkäys tulee heti.

Näin on käynyt myös Puntalan koulun kohdalla, joka on jo parikin kertaa kokenut ihmepelastumisen. Viimeksi syksyllä 2009, sitä ennen vuonna 2006. Kunnan sivistyslautakunta esitti viime kesäkuussa koulun yhdistämistä Huhtasenkylän kouluun ja opetuksen siirtämistä Huhtasenkylään. Hanke on jäissä.

KYLÄKOULUJEN lakkauttamiset eivät todellakaan ole uutta Ruokolahdella. Laajan pitäjän perukoilta on vuosien saatossa hävinnyt aina muutama kyläkoulu vuosikymmenessä.

Äkkiseltään muistaen lakkautuslistalle ovat jo päässeet: Hauklappi, Junnikkala, Utula, Härskiänsaari, Kotaniemi, Kemppilä, Jukajärvi, Pohjalankila, Ahjärvi, Ilmajärvi, Laamala, Sutela, Tarkkola, Soinila, Savilahti, (Äitsaaren koulu) ja Vennonmäki.

Ensimmäiset lakkautukset tapahtuivat jo 1960-luvulla ja tahti kiihtyi suurten ikäluokkien päästyä kansakoulusta ulos 1970-luvulla. Kyliltä loppuivat nuoret ja koulu, siinä kaikki.

Ei silloin lähdetty Rasilaan mieltä osoittamaan.

ENSIMMÄINEN suuri ”koulutaistelu” taidettiin käydä Kotaniemen koulun lakkauttamisen yhteydessä joskus 1980-luvun alkuvuosina.

Seuraava suuri kouluverkkokeskustelu käytiin sitten viime vuosituhannen lopulla, kun yhtä aikaa lakkautuslistalle tulivat Utulan, Äitsaaren ja Tarkkolan koulut.

Näin kävi myös viime vuosikymmenen puolivälissä, kun lahtauslistalle joutui Pohjalankilan koulu.

PITKÄT koulumatkat ovat jo kauan olleet ruokolahtelaisten yläasteen oppilaiden arkea, nyt ne ovat sitä myös usean ala-asteen oppilaan kohdalla.

Koulumatkojen sijaan kannattaa jatkossa keskustella myös opetuksen laadun turvaamisesta, sosiaalisten taitojen kehittymisestä ja virikkeellisestä oppimisympäristöstä.

Kun samaan nippuun lisätään päivähoidon ja esiopetuksen kokonaisuus ja uudistustarpeet, niin pian työnsä päättävällä valtuustolla riittää keskusteltavaa. Toivottavasti myös valmiuksia päätöksentekoon.

KUVATEKSTI

Tenho Tiilikainen

Puntalan koulun pelastamiseksi käyty taistelu tuotti tulosta syksyllä 2009. Välirauha kesti vajaat kolme vuotta.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen