Eksoten euronielu puhutti Rautjärvellä

Eksoten hallinta tuntuu karanneen kuntapäättäjiltä. Rautjärvellä halutaan kieltää energiajuomien myynti lapsille.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Ensi vuoden talousarvioennusteet ravistelivat maanantai-iltana Rautjärven valtuustoa.

Tämän hetken tietojen mukaan vuoden 2013 talousarvio jäisi lähes 600?000 euroa alijäämäiseksi.

Pahiten talousarviota vetäisi alaspäin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tasapainotus, joka Rautjärven osalta voisi tarkoittaa jopa 1,6 miljoonan euron menolisäystä.

Kunnanjohtaja Harri Anttila arvioi, että se voisi tietää jopa veroprosentin nostoa.

VALTUUTETUT ihmettelivät joukolla, mihin Eksotea perustaessa luvattu maltillinen ja tasainen kustannusten nousu on kadonnut.

-Ehkä palvelut pelaavat, mutta Eksoten hallinta on karannut kuntapäättäjiltä. On tunne, että siellä on jotain hämärää. Mihin meidän rahat häviävät, totesi muun muassa Timo Paajanen (sd.).

Yksi valtuutettu oli ehtinyt laskea, että Rautjärven menot Eksotelle nousevat ensi vuodeksi 15 prosenttia, kun tasainen vuositavoite oli alkujaan 3,5 prosenttia.

Valtuustossa toivottiinkin, että käynnissä oleva Eksoten ulkoinen arvio antaisi kuntapäättäjille selvyyttä verorahojen käytöstä.

Talousarvion laadinta jatkuu Rautjärvellä koko syksyn. Eilisessä valtuustossa lyötiin lukkoon vasta talousarvion laadintaohjeet.

VALTUUSTO päätti eilen myös muutoksia hallintosääntöön. Valtuuston pieneneminen 27 valtuutetusta 21 valtuutettuun tietää muun muassa kunnanhallituksen pienentymistä.

SDP:n valtuustoaloitteessa taas haluttiin, etteivät Rautjärven kaupat myisi enää energiajuomia alle 15-vuotiaille. Toiveita oli tullut vanhemmilta.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen