Tsasouna lähtee tavalla tai toisella

Rantalinnassa on nyt myös laittomasti rakennettuja laitureita. Ruokolahden linna Oy on alkanut rajoittaa pääsyä jugendlinnan alueelle.

RUOKOLAHTI. Tsasounan lähtö on lähellä. Kunnan mitta on nimittäin täysi.

Tsasouna jököttää edelleen laittomalla paikallaan Rantalinnassa, vaikka tsasouna on pitänyt siirtää toiseen kohtaan jo kauan sitten.

– Aikaa on tämä viikko, päättää Ruokolahden rakennustarkastaja Timo Kapanen.

Kapanen kävi Rantalinnan alueella lomansa jälkeen maanantaina ja lähetti samana päivänä sähköpostia Rantalinnan taustalla olevalle Ruokolahden linna Oy:lle. Vielä tiistaina Kapaselle ei ollut Rantalinnasta vastattu.

Tsasouna rakennettiin parkkipaikaksi kaavoitetulle alueelle noin vuosi sitten.

Ruokolahden Linna Oy:n asioita konsulttisopimuksen pohjalta hoitava Jari Terävä vastaa ulkomailta.

– Tsasounan uuden paikan perustusten teko alkaa tällä viikolla, tai on jo alkanut tiistaina.

RANTALINNAN alueelle on rakennettu kesän aikana laittomia laitureita. Venäläisten luksushuviloiden taakse rantaan on tehty menneen kesän aikana kaikkiaan kolme isohkoa laituria.

Rakennustarkastaja Kapasen mukaan laitureille ei ole haettu toimenpidelupaa. Kapanen puuttui laituriasiaan vihjeen perusteella.

Vielä ei ole selvää, saavatko laiturit jäädä paikoilleen. Laitureiden pitää saada sekä Kapasen että vesiosuuskunnan lupa.

Rantalinnan Terävän mukaan hän ei tiedä laitureista mitään eikä voi asiaa kommentoida. Terävä ei osaa sanoa, kenen rakentamia laiturit ovat.

HÄMMENNYSTÄ alueella herättää myös kesän aikana ilmestynyt kieltokyltti, joka rajoittaa jugendlinnan ympäristöön menemistä.

Rantalinna on rakentanut jugendlinnan ja alueen halki menevän tien väliin aidan, jonka portissa oleva kyltti kertoo rajoittavansa läpikulkua yksityisalueella.

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, voiko pääsyä linnan ympäristöön estää. Kaakkois-Suomen maanmittaustoimiston tietopalvelupäällikön Jarmo Pesosen mukaan perussääntö on se, että yksityisalueella liikkumista voi rajoittaa.

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) ympäristöpuolen ylitarkastaja Antti Pyysaari kaipaisi kiellon järkevyyden perusteeksi lisää tietoa alueesta ja linnan toiminnasta.

Museoviraston edustajana toimivan Etelä-Karjalan museon amanuenssi Miikka Kurri ei tiedä, onko kyltin laittaminen oikein vai väärin.

– Toivoisin silti, että alue olisi julkisessa käytössä, koska se on yhteistä kulttuuriperintöä. Aiemminhan se on ollut hyvin avoin alue.

Rantalinnan Terävä ei kommentoi kylttiä.

Kurrin mukaan aita on rakennettu hyväksyttävien suunnitelmien mukaan. Kurri ei ole tosin vielä käynyt katsomassa valmista aitaa.

Kuvateksti

Teemu Saintula

Rantalinnan alueelle on rakennettu kesän aikana useita laitureita. Niille ei ole haettu toimenpidelupaa ennen rakentamista.

Ruokolahti on kyllästynyt siihen, että tsasounaa ei ole vieläkään siirretty. Nyt kunnan mitta on täysi.

Toivoisin silti, että alue olisi julkisessa käytössä, koska se on yhteistä kulttuuriperintöä.

Miikka Kurri

Kirjoittaja:
Teemu Saintula