Kuuden miljoonan tyhjä halli

Rauhan jäähallilla on hyvin vähän paikallisia käyttäjiä. Joutsenon entisen kaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mukaan hallin rakentaminen oli perusteltua.

Anssi Silvennoinen

JOUTSENO. Kaupunkilaisilla ei tunnu olevan käyttöä Joutsenon Rauhassa sijaitsevalle tuliterälle jäähallille.

Lappeenranta saa omistamastaan, mutta Saimaa Gardens Arena Oy:lle vuokraamastaan, jäähallista syyskuusta toukokuuhun 60 tuntia kuukaudessa käyttöaikaa päiväkodeille ja kouluille. Paikalliset urheiluseurat saavat vuorojen listahinnoista 40 prosentin alennuksen.

Jäähallin ensimmäisenä toimintakautena viime talvena päiväkoti- tai koululaisryhmiä kävi paikalla yhteensä alle kymmenen. Säännöllisiä muita paikallisia käyttäjiä hallilla oli noin viisi joukkuetta.

Päätöksen jäähallin rakentamisesta teki aikanaan Joutsenon kaupunginvaltuusto. Keväällä 2008 valtuusto päätti myöntää hallille 1,5 miljoonan euron lisärahoituksen, jota perusteltiin osittain koululaisten ja paikallisten seurojen käyttötarpeella.

JOUTSENON silloinen kaupunginjohtaja ja Lappeenrannan nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kiistää, että valtuustoa olisi johdettu tuolloin harhaan.

-Kyllähän tämä on koko ajan ollut valmistelupäässä enemmän elinkeinopoliittinen investointi, Korkiakoski toteaa.

-Näimme sen investointina, joka mahdollistaa messujen ja tapahtumien järjestämisen. Kyllä yksi pointti oli, että kuvittelimme kouluilla olevan sille enemmän käyttöä kuin tällä hetkellä on.

PÄIVÄKOTI- JA koululaisryhmien näkökulmasta ongelma on Rauhan jäähallin sijainti.

Korvenkylän päiväkotia ja koulua lukuun ottamatta kaikki muut tarvitsisivat linja-autokuljetuksen Rauhaan.

-Tietenkin meille on ehkä ollut yllätys, että koulupuolen talous on niin tiukalla, että siellä ei ole budjetoitu tällaisiin kuljetuskustannuksiin rahaa.

-Se on se keskeinen ongelma. Edes Joutsenon keskustasta koululaisilla ei ole budjettiteknisistä syistä mahdollisuutta käydä siellä.

JOUTSENON kaupunginvaltuusto päätti Rauhan jäähallin rakentamisesta keväällä 2008. Korkiakoski muistuttaa, että Etelä-Karjalassa oli tuolloin kova pula jäähallivuoroista.

-Päätöksiä tehtäessä ei ollut tietoa UK Areenasta ja Imatran uudesta jäähallista, Korkiakoski toteaa.

-Pitää katsoa sen ajan näkökulmasta. Nyt jos katsotaan, se näyttää vähän toiselta.

KORKIAKOSKI USKOO monitoimihallin tukevan Rauhan matkailukokonaisuutta.

-Uskon, että tulevaisuudessa käyttö myös kaupungin puolelta tulee kasvamaan.

Kaupunki rakennutti jäähallin kuudella miljoonalla eurolla.

-Operaattori, jolle halli on vuokrattu, maksaa kaupungille työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen mukaista pääomavuokraa. Käyttökustannuksia hallista ei kaupungille aiheudu, Korkiakoski muistuttaa.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Rauhan jäähallia jäädytettiin tiistaina. Vielä viime viikolla pelialuetta peittivät levyt, jotka asennetaan paikoilleen aina silloin, kun kaukalolle on muuta kuin luistelukäyttöä. Lokakuun alussa hallissa järjestetään kuntokiekkoturnaus ja kuukautta myöhemmin firmakiekkoturnaus. Huhtikuussa on luvassa kansainvälinen junioriturnaus.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen