Matalan kynnyksen lasten ja nuorten talo

Perhepalvelut sekä lasten ja nuorten psykiatriset avopalvelut muuttavat vuoden kuluttua saman katon alle Rakuunamäelle. Suomessa ainutlaatuinen asiakaslähtöisyys hyrisyttää talon ideoijia.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Rakuunamäelle tulevan lasten ja nuorten talon kynnys on matalalla ja odotukset korkealla. Talo kokoaa eri puolilta Lappeenrantaa suunnilleen kaikki perhepalvelut sekä lasten ja nuorten psykiatrian palvelut saman katon alle.

Sisään voi tarvittaessa tulla ilman ajanvarausta. Siitä alkaa asiakkaan tilanteen ja ongelman arviointi ja ohjaaminen eteenpäin. Ei tarvitse itse miettiä ja selvittää, mihin pitäisi ottaa yhteyttä.

-Kun ratkaisu löytyy jo alkuvaiheessa, ei tarvita järeimpiä lastensuojelun sekä lasten- ja nuorten psykiatrian keinoja, selvittää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen.

Asiakas on arvossaan, ellei jopa kuningas.

-Tämä malli on niin asiakaslähtöinen kuin olla voi. Sellaista ei vielä muualla Suomessa ole, hyrisee Eksoten mielenterveyspalvelujen johtaja Timo Salmisaari.

-Tavoitteena on, että meidät on helppo löytää, talossa on helppo asioida ja että asiakkaan tarpeet tulevat huomioitua mahdollisimman hyvin.

-Se haaste meille vielä jää, miten palveluja voisi tarjota myös iltaisin ja yöaikaan, miettii Salmisaari.

Kun yhteistyö pelaa vaikka kotiin tuotavissa palveluissa, ei jatkossa enää saman perheen luona käy aamulla lastensuojelun ja iltapäivällä lastenpsykiatrian työntekijä. Sopiva kokoonpano käy samalla kertaa.

On vuosi aikaa saada toiminnat uuteen uskoon ja yhteistyö viilattua.

Salmisaaren mielestä palvelut ovat nyt luokattoman hajallaan.

-Se on syrjäytymisilmiön keskeinen taustatekijä.

Uudet toimintatavat sekä mahdollisesti uudenlainen reviiriajattelu vaatii tekijöiltä asennetta.

-Tunteita tämä herättää. Mutta lähtökohta ei ole se, että nykyisin tehdään jotain väärin vaan se, että tehdään hyvästä parempaa.

Uudessa talossa jatketaan Marja Kososen mukaan nykyisen suuruisella henkilöstöllä.

-Työajassa ja matkakustannuksissa säästetään, mutta eniten säästetään varhaisen puuttumisen sekä asiantuntijoiden yhteistyön takia.

Kosonen luonnehtii taloa ”todella upeaksi jutuksi”.

Salmisaari ihmettelee, miksi asiakkaiden äänen kuuleminen ja palvelun helppo saatavuus on ollut aina niin vaikeaa järjestää.

-Tämä on ihan uuden ajan alun mahdollisuus. Virkamiehet ovat nyt poikkeuksellisen paljon vartijoina, kun päättäjät antavat meille tällaisen mahdollisuuden toteuttaa asiakkaiden parasta.

Taloon muuttavat vuoden 2013 marraskuussa

Lastensuojelun avo- ja lähipalvelut (Kirkkokatu 1, Kirkkokatu 14 ja Kaivokatu 7) Lastensuojelun perhetyö (Saratie 22 B 13) Perheneuvola (Oksasenkatu 8 C) Perheasioiden yksikkö (Tilaelementti, Valto Käkelän katu 14 D)

Lapsi- ja v nuorisovastaanotto (Armilankatu 44) Lastenpsykiatrian poliklinikka (Armilan terveysaseman tilaelementti) Varhaisen vuorovaikutuksen yksikkö (Armilan terveysaseman tilaelementti) Lasten psykiatrian kotihoito (Armilan terveysaseman tilaelementti) Nuorisopsykiatrian poliklinikka (Valto Käkelän katu 1) Nuorisopsykiatrian päiväyksikkö (Valto Käkelän katu 3 D-osa) Nuorten vastaanotto Sihti (Raatimiehenkatu 12 C 4) Opiskeluterveys (Kaivokatu 7) Vuokraa 10 vuodessa 7,4 miljoonaa euroa

Rakentaminen alkaa ensi lokakuussa. Talo avautuu ensi vuoden marraskuussa.

NCC rakentaa.

Kiinteistönomistaja on Heikki Viitikko C/O MKS Events Oy/Merikukka Salmi.

Eksote vuokraa uuden rakennuksen 2 959 neliötä sekä vastapäisestä niin sanotusta tykkivarastosta 650 neliötä.

Vuokrat ovat yhteensä 62 000 kuussa (nykyisin eri puolilla olevista tiloista 49 255 euroa kuussa)

10 vuodessa vuokria maksetaan noin 7,4 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju