Lappeenranta voi olla isäntä

Kuntauudistus kyseenalaistaa Eksoten. Imatra ja Lappeenranta selvittävät nyt isäntäkaupungin mallia.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Mikäli hallituksen kaavailema kuntauudistus toteutuu, myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tulevaisuus on katkolla. Jos maakunta jakautuu kahteen kaupunkiin, nykyisenkaltaisen kuntayhtymän tarpeellisuus kyseenalaistuu.

Imatra ja Lappeenranta selvittävät syksyn ja talven aikana niin sanottua isäntäkuntamallia sosiaali-ja terveyspalvelujen järjestämiseksi. Hallintomallin selvitys on osa laajempaa Eksoten toiminnan tarkastelua.

Imatra on ollut aloitteellinen hallintomallin tarkastelussa. Nykyisen kaltainen kuntayhtymä ei Imatraa miellytä, mutta Vuoksen varrella on valmiutta isäntäkuntamalliin, jossa vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä olisi Lappeenrannan kaupungilla.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen korostaa hallituksen kuntauudistuksen merkitystä Eksoten tulevaisuuden tarkastelussa.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) pyysi keväällä kuntien näkemyksiä yhden kunnan malliin Etelä-Karjalassa. Niin Imatran kuin Lappeenrannankin valtuustojen hyväksymässä lausunnossa esille nostettiin palvelujen järjestäminen kahden kunnan mallissa.

-Jo silloin todettiin yhdessä, että isäntäkuntamalli voisi olla selvittämisen arvoinen asia.

Jos maakunta jakautuu kahteen kaupunkiin, nykyisenkaltaisen kuntayhtymän tarpeellisuus kyseenalaistuu. Mikäli Etelä-Karjala päätyy yhden kaupungin malliin, Eksoten lisäksi myös maakuntaliiton rooli joutuu pohdintaan.

Taustalla on myös Eksoten jatkuvat alijäämät, jotka huolettavat kunnissa. Kesäkuussa Etelä-Karjalan kuntajohtajien kesken sovitussa Eksoten laajemmassa tarkastelussa käydään hallintomallin lisäksi läpi muun muassa perussopimusta, erilaisia palvelusopimuksia ja kuntien maksuosuuksia.

Päätöksenteko on vasta edessä, mutta Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on varovaisen innostunut Imatran avauksesta hallintomallin suhteen.

-Omistajaohjauksen näkökulmasta se olisi selkein malli. Se voidaan toteuttaa myös siinä tapauksessa, että kunnat säilyvät itsenäisinä.

Myös Lintunen tarkastelee asiaa omistajaohjauksen kautta.

-Itse luotan siihen, että kunnan ohjauksessa taloutta hoidetaan paremmin kuin kuntayhtymässä. Kunnissa tiedetään, että rahaa ei ole ja silloin euron perään katsotaan tarkemmin.

Tarkastelu Eksotesta tehdään syksyn ja talven aikana.

Kunnat kilpailuttavat ulkopuolisen arvioitsijan tekemään tarkastelua.

Hinta pyörii kymmenissä tuhansissa euroissa.

Kunnissa valmista odotellaan kevääksi.

Silja Vehkalampi

Honkaharjun sairaala Imatralla saattaa saada lähivuosina uuden isännän, mikäli sosiaali- ja terveyspalveluissa päädytään uuteen hallintomalliin. Isäntäkuntamallissa Lappeenranta ottaisi vastuulleen Honkaharjun.

Kunnissa tiedetään, että rahaa ei ole ja silloin euron perään katsotaan tarkemmin.

Pertti Lintunen

Kirjoittaja:
Harri Manskinen