Luistelupuku taas päälle

Taitoluistelijalupaus Alisa Mikonsaari tavoittelee valkolakkia aivan Finlandia Trophyn kynnyksellä. SM-kisoissa olisi kiva päästä kolmen joukkoon.

Kalle Sipiläinen

LAPPEENRANTA. Taitoluistelun Finlandia Trophy odottaa kuukauden päässä. Alisa Mikonsaaren ajankäyttö on koetuksella, sillä luistelijalupausta työllistävät myös ensi viikolla alkavat syksyn ylioppilaskirjoitukset.

-Helppoa ei ole, koska pitää harjoitella. Viimeiset kirjoitukset ovat vain muutama päivä ennen Finlandia Trophya. Toivottavasti selviän, mutta onhan ennenkin ollut kaikenlaista, kertoo viime kaudella läpilyöntinsä kansalliseen eliittiin tehnyt Mikonsaari.

Keväällä hän kirjoitti jo venäjän alta pois arvosanalla eximia. Laudaturia ei irronnut, vaikka koti on venäläisen äidin myötä kaksikielinen?

-Enpä tiedä. Mietin ennemmin, miten lähelle pääsin, vain muutama pisteen päähän. Silleen tietysti harmittaa, että ällä oli lähellä, Mikonsaari hymyilee.

Samalla alkaa ensimmäinen talvi, jolloin hän ei pääse enää juniorikisoihin. Tavoitteekseen nuori luistelija nimeää suorituksensa parantamisen.

-Kiva olisi päästä SM-kisoissa kolmen parhaan joukkoon. SM-kisat ovat kuitenkin vaikeat, koska ne ovat viimeinen näyttöpaikka arvokisoihin ja ne järjestetään vain kerran vuodessa.

Syksyn Mikonsaari viettää kirjoitusten takia pitkälti Lappeenrannassa. Muuten hän harjoittelee myös Pietarin taitoluisteluakatemiassa olympiavoittaja Alexei Urmanovin valmennuksessa.

-Jos on kilpailuja, niin harjoittelen täällä, välillä taas Pietarissa, jossa saan hyvää valmennusta kuten täälläkin.

-Mutta Pietarissa saan myös hyvää sparrausta Venäjän maajoukkueluistelijoilta. Samalla näkee, mitä he tekevät.

Mikonsaarelle on juuri valmistunut uusi lyhytohjelma irlantilaisella Lord of the Dance -musiikilla.

-Se ei ole vielä niin yhtenäinen, mutta sitä harjoitellaan paljon.

Vapaaohjelmana jatkaa viimekautinen ohjelma kahdella vaikealla kolmoishypyllä höystettynä.

-Toivon, että saisin suoritettua ne ohjelmassa.

Kilpailukautensa Mikonsaari avasi lauantaina Kisapuistossa järjestetyssä Lappeenrannan Taitoluistelijoiden kutsukilpailussa. Hän esitti saman vapaaohjelman, jolla hän osallistui keväällä Nizzassa käytyihin MM-kisoihin.

-Aivan mahtava kokemus. En osannut odottaa, miten isot kisat ne ovat. Luistelijoiden kannalta kaikki oli ajateltu täydellisesti, Mikonsaari kertoo MM-kilpailusta, jonne hänet valittiin Kiira Korven poisjäännin myötä.

Minimitavoitteena oli päästä luistelemaan molemmat ohjelmat, mikä täyttyi. Sijoitus oli 24. eli viimeinen vapaaohjelmaan päässeiden joukossa. Lyhytohjelman jälkeen karsittiin kuusi luistelijaa.

-Jännitti enemmän kuin koskaan.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Määrätietoisesta katseesta huolimatta kotikisat jännittävät MM-kävijä Alisa Mikonsaarta aina tavallista enemmän. -?Alkukauden kisaksi tämä oli ihan hyvä, Mikonsaari kuvaili Kisapuistossa lauantaina luistelemaansa kauden ensimmäistä kilpailuaan.

Alisa Mikonsaari

Syntynyt: 19.6.1993 Lappeenrannassa

Seura: Lappeenrannan Taitoluistelijat.

Valmentajat: Marina Shirshova ja Viktoria Volodieniene Lappeenrannassa, Alexei Urmanov Pietarissa.

Kaksi juniorien SM-kultaa, aikuisten SM-kisoissa kahdesti neljäs.

Kolmas kansainvälisessä Finlandia Trophyssa syksyllä 2011, 24:s Nizzan MM-kilpailuissa keväällä 2012.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen