Omakotitalossa pyörii hotelli

Elokuja 8:n paritalo Rauhassa on vakituiseen asumiseen tarkoitetulla tontilla. Talon huoneistoista pyydetään varaussivustoilla noin tuhannen euron viikkohintaa. Kaupungin mielestä hotelli on laiton.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Rauhassa Kohoniemen Elokujalla sijaitsevan paritalon vuokraaminen turisteille on kaupungin mielestä luvatonta majoitusliiketoimintaa.

Talon omistaa pietarilaisen pariskunnan Elokuja 8 -kiinteistöyhtiö. Rakennusvalvonta on vastikään lähettänyt kiinteistöyhtiölle kirjeen, jossa edellytetään vuokraustoiminnan lopettamista välittömästi.

— Aikaa toiminnan lopettamiseen annettiin kaksi viikkoa, sanoo toimintaa laittomana pitävä rakennustarkastaja Päivi Salminen.

Elokuja 8 -yhtiö ei vielä ole saanut kirjettä.

Salmisen mukaan pysyvään asumiseen kaavoitetulla omakotialueella sijaitsevaa taloa ei voi käyttää majoitusliiketoimintaan ilman että kiinteistön käyttötarkoitus kaavamerkinnällä muutetaan.

Kaavamuutosta ei kuitenkaan ole vireillä, eikä sen läpimeno olisi lainkaan varmaa muun muassa naapureiden vastustuksen vuoksi.

Terveystarkastajalle ei ole tullut Elokuja 8:lta majoitusliiketoiminnan edellyttämää aloittamisilmoitusta.

Paritalo on valmistunut tänä kesänä, ja molempia huoneistoja on vuokrattu parin kuukauden ajan ainakin Booking.com- ja Inandout.fi-sivustojen kautta.

Kolmen makuuhuoneen huoneiston vuokra viikolta on 950—1 200 ja viikonlopulta 350—450 euroa.

Kaupunki sai asiasta tiedon naapureilta, jotka olivat kiinnittäneet huomiota autojen ja ihmisten vaihtuvuuteen talon pihalla. Sattumoisin he myös löysivät talon hotellinvaraussivustolta.

Etelä-Saimaan haastattelemat naapurit eivät ole kokeneet toimintaa häiritseväksi. He kuitenkin ihmettelevät, ovatko säännöt kaikille samat ja voiko kuka hyvänsä ryhtyä pyörittämään majoitustoimintaa omakotitalossaan.

— Toivottavasti he myös maksavat kaikki asianmukaiset verot, sanoo eräs naapuri.

Pietarilainen asianajotoimiston omistaja Juri Shefov osti tontin omistavan kiinteistöyhtiön reilu vuosi sitten Miriensis-yhtiöltä hammaslääkärivaimonsa Irinan kanssa noin 50 000 eurolla ja rakennutti siihen paritalon.

Rakentamista varten Shefovit ottivat paikallisesta pankista lainaa, jonka vakuutena on heidän Imatralla sijaitseva kerrostaloasuntonsa.

— Lainaa maksetaan pois vuokraustoiminnan tuotoilla, Shefov sanoo.

Hänen mukaansa Venäjällä on runsaasti kysyntää kauniissa suomalaisessa luonnossa sijaitseville lapsiystävällisille kohteille.

Shefov sanoo haluavansa tehdä kaiken Suomen lakien mukaan. Kiinteistöyhtiö maksaa liiketoiminnastaan kaikki asiaankuuluvat arvonlisä- ja muut verot. Myöskään käteismaksuja yhtiö ei huoli, vaan asiakkaat maksavat majoituksen pankkikortilla maksupäätteen kautta.

Shefovien asioita hoitaa Suomessa Refomatic-yhtiön Erkki Talvitie. Hänen mukaansa toiminta lopetetaan, jos se todetaan lainvastaiseksi.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara