Suomen kaunein talo löytyi

Villa Sara voitti Suomela-lehden lukijaäänestyksen maamme kauneimmasta talosta. Saimaan rannan kaunistus on ylistys käsityötaidolle.

Kuvat Mika Strandén

Teksti Kirsi Miettinen

LAPPEENRANTA. Valkovihreäksi verhottu puutalo on piilossa katseilta.

Matkaa Lappeenrannan keskustaan on vajaat kymmenen kilometriä, mutta tunnelma rinnetontilla on raukea, luonnonläheinen.

Täällä sijaitsee suojaisan ylellinen pesä nelihenkiselle perheelle.

Talon pohjapiirustus ja suunnittelutyö oli arkkitehdin käsialaa, ulko- kuin sisäpintojen yksityiskohdista on vastannut suurimmaksi osaksi talon emäntä.

Toteutus jäi tietenkin alan ammattilaisten käsiin, mutta isäntäpariskunta ei halunnut mennä halvimman tai helpoimman vaihtoehdon kautta. He päättivät panostaa paikalliseen osaamiseen ja puhtaaseen käsityöhön niin paljon kuin mahdollista.

Vuonna 2000 viimeistelty Villa Sara sai alkunsa jo 1990-luvun alussa, jolloin talon isäntäpariskunta lunasti tontin ja sai rakennusluvan poikkeusluvalla.

Suunnittelutyö pääsi vauhtiin. Tontilta raivattiin vuosien 1997-1998 aikana kaikki puusto, jonka jälkeen rakennustyöt pääsivät kunnolla alkuun.

Runko saatiin täysiin mittoihinsa noin parissa vuodessa. Koska taloa on ollut rakentamassa niin sisä- kuin ulkopintojen osalta useita eri käsityöläisiä, vaati rakennusprojektin suunnittelu ja toteutus erityisen tarkkaa aikataulutusta, jotta työt eivät seisahtuneet missään vaiheessa. Lopulta perhe pääsi muuttamaan hieman keskeneräiseen taloon vuonna 1999.

260 neliöinen Villa Sara on noussut keskelle eteläkarjalaista luontoa, talon emännän suku on lähtöisin rajan takaisesta Karjalasta.

Paikallisperintö haluttiin lisätä myös osaksi talon ulkosivua, rakenteita sekä sisutusta. Koristekuvioita talossa löytyy monenlaisia, melkein kaikilla on ollut eri tekijä.

Taloa reunustaa karelianismia jäljittelevät puukaiteet ja harjapitsit. Ulkoseiniä koristaa koristepuuseppä Tero Hulkkosen luomat monet yksityiskohdat, kuten esimerkiksi salmiakkikuviointi.

Villa Saran koristelusta muodostui lopulta opintojaan viimeistelevän Hulkkosen lopputyö.

Talon isäntäpariskunta on tyytyväinen valintaansa työllistää paikallisia puu- ja käsityöläisiä. Originelli jälki on tehnyt Villa Sarasta täysin omanlaisensa kokonaisuuden, jota ei talopaketeista saa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Villa Sara on täynnä yksityiskohtia, johon taloon saapuvan silmät kiinnittävät huomion. Tornihuone rikkoo kattorakenteen symmetriaa, yksityiskohtaisesti koristellut, Konnunsuon vankien toteuttamat kattotuolit ja karelianismia henkivät kaiteet ovat kunnianosoitus paikalliselle käsityöläisperinteelle. Salmiakkikuviointi ja vaaleat ikkunanpielet pitävät tyylin yhtenäisenä. Ranskalaisen parvekkeen kuviointi on talon emännän suunnittelema ja paikallisen valurautasepän toteuttama. Tervetuliaisserenadin niin asukkaille kuin vierailijoille soittaa etupihan viheristutusten joukossa lymyilevä suihkulähde.

Kirjoittaja:
Kirsi Miettinen