Tennishalliyhtiö olisi talousriski

Lappeenrannan kaupunki etsii vielä vaihtoehtoja Huhtiniemen uuden tennishallin rahoituskuvioksi.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Huhtiniemeen liikuntakeskuksen viereen tulevan uuden tennishallin lopullinen rahoituskuvio on Lappeenrannan kaupungin osalta vielä viimeistä niittiä vailla.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto ei tämän viikon kokouksessaan hyväksynyt kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan esitystä, jonka mukaan kaupunki menisi osakkaaksi uuteen tennishallin kiinteistöyhtiöön.

Yhtiön muut osakkaat olisivat tennisharrastajien Lappeenrannan Urheilutalo -yhtiö sekä Lappeenrannan tennisseura.

Tennishalliyhtiön perustaminen jäi jaostossa pöydälle ja tulee uudelleen käsittelyyn 17. syyskuuta.

Kaupunki on luvannut tukea miljoona euroa maksavan hallin rakentamista enintään 300 000 eurolla. Kahden kentän halli saa lisäksi valtionapua kaikkiaan 210 000 euroa.

Uuden kiinteistöyhtiön on vielä otettava pankkilainaa rakentamista varten liki 450 000 euroa.

Konsernijaoston jäsen Hanna Holopainen (vihr.) sanoo, että kiinteistöyhtiöajatus tuli jaostolle niin sanotusti puskista.

— Meillä on ollut aiemmin puhetta vain muusta rahoituksesta. Kaupunki ei aiemminkaan ole lähtenyt halleihin osakkaaksi, hän toteaa.

Jaostolle ei myöskään esimerkiksi esitelty minkäänlaista halliyhtiön liiketoimintasuunnitelmia.

Jaosto haluaakin selvitystä muista vaihtoehdoista kuten esimerkiksi 300 000 euron satsauksen käyttämisestä peliajan ostoon.

Kaupunginlakimies Eero Immosen mukaan kiinteistöyhtiön osakkaista vain Urheilutalo-yhtiön ja tennisseuran on tarkoitus vastata kiinteistöyhtiön lainanhoidosta, eikä velanhoito kuulu kaupungille.

Muilla osakkailla ei kuitenkaan käytännössä ole lainkaan varallisuutta. Immonen myöntää, että viime kädessä taloudellinen riski on väistämättä myös kaupungilla.

Immonen muistuttaa, että kiinteistöyhtiö-vaihtoehdossa kaupungille joka tapauksessa jää miljoonan euron halli vakuudeksi, vaikka halliyhtiö menisikin nurin.

Tennishallin vuosiliikevaihdoksi on Urheilutalo-yhtiön hallituksen puheenjohtajan ja Lappeenrannan Energian toimitusjohtajan Reijo Kolehmaisen mukaan arvioitu noin 90 000 euroa ja kuluiksi reilut 80 000 euroa. Näillä laskelmilla yhtiö pinnistelisi plussalle.

Laskelmien pohjana on käytetty 60 prosentin käyttöastetta ja 17,5 euron keskituntihintaa.

Tavoitteena on päästä rakentamaan hallia vielä syksyn mittaan, mutta aikataulu voi venyä.

Tennisharrastajien pyörittämä Lappeenrannan Urheilutalo -yhtiö on saanut vuosia olla kaupungin omistaman Linnoituksen urheilutalon tiloissa ilmaiseksi sillä ehdolla, että harrastajat itse huolehtivat rakennuksen ylläpidosta.

Kaupunki on luvannut heille 300 000 euron korvauksen siitä, että he lähtevät linnoituksesta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara