Toisen kerroksen funktionalismia

Suunnittelun kukkasia

Petteri Värtö

Lappeenranta. City-korttelin arkkitehtuurikilvan voittaja ehdottaa niin kutsutun matkatalon säilyttämistä. Samaa mieltä on ollut edellinen kaupunginjohtaja.

Millä putkilla? Pitää hieraista silmiä. Niitä sumentavat matkatalon teräksisellä terassilla taajaan nautitut tummiin pukeutuvat vaaleaveriköt, Guinness-tuopit.

Talolla ei ole suojelumerkintää. Kaupunki pitää sitä arvotalona, koska se on tontteineen vaihdettu rahaan. Sen jatkosta korttelissa päättää nykyinen omistaja.

Matkatalo on rakennettu linja-autoasemaksi vuonna 1932, 80 vuotta sitten. Matala yksikerroksinen rakennus korottui komeaksi funkkisrakennukseksi vuonna 1949. Vanha linja-autoasema ja matkatalo siitä tuli vuonna 1969, kun linja-autoasema siirtyi Kauppakadulle ja Lappeenrannan matkailutoimisto muutti taloon.

Tieto talon säilytyshalusta hämmentää. Funktionalismi on aina kohottavaa katseltavaa, mutta Etelä-Karjalan osuuskaupan kaupungilta vuonna 2003 ostamasta rakennuksesta kehuttu tyyli erottuu huonosti. Eekoo alkoi pyörittää toisessa kerroksessa irlantilaispubia vuonna 1985, jolloin talon kylkiäiseksi rakentui terassi.

Lauritsalassa samalta ajalta peräisin olevat funkkisrakennukset ovat pitäneet kylkensä kirkkaina. Vaikka niidenkin sisätiloissa on ollut myös ravintolatoimintaa.

Lähde: Kaija Kiiveri-Hakkarainen: Rakennettu Lappeenranta

Kirjoittaja:
Petteri Värtö