Valtuusto hyväksyy mustatut rivit

Erityistilintarkastuksen nykyisen laajuinen salaaminen kelpaa suurille puolueille.

Timo Laitakari

Lappeenrannan valtuusto tyytyy siihen, että erityistilintarkastuksen raportti jää suurelta osin mustatuksi. Äänestyksen jälkeen pienryhmät hävisivät asiassa selvin numeroin.

Pienryhmien edustajat ja pari kokoomuslaista puhuivat maanantain valtuustossa voimakkaasti sen puolesta, että asia olisi otettu uuteen harkintaan.

Kokoomuksen Jukka Korkeila ja vihreiden Virpi Junttila yrittivät vääntää valtuustolle rautalankaesimerkkejä siitä, ettei tarkastusraportin mustaaminen ole onnistunut kovin hyvin.

Korkeilan mukaan raportista löytyy mustattuna esimerkiksi sellaisia asioita, jotka kuka tahansa saa tietoonsa pyytämällä Kouvolan hovioikeuden kirjaamosta.

Hän arvioi, että suurelta osin salaaminen on perustelematonta tai perustuu virhearvioihin.

Junttila esitteli valtuustolle vuoden takaisia julkisia papereita kaupunkiyhtiöiden rahoituslainoista: tarkastusraportissa samat asiat olivat muuttuneet salaisiksi. Junttila peräsikin logiikkaa kaupungin julkisuuskäytäntöihin.

Perussuomalaisten Markku Papinniemi ihmetteli sitä, miksi hallitusten jäsenten sidonnaisuudet on pitänyt raportissa salata. Kuka tahansa saa saman tiedon netin kautta kaupparekisteristä.

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöitä koskeva erityistilintarkastus valmistui keväällä. Deloitte & Touche -yhtiön laatimasta raportista on julkistettu vain sellainen versio, josta hyvin suuri osa on mustattu lukukelvottomaksi.

Salausta on perusteltu muun muassa yrityssalaisuuksilla ja yksityisyyden suojalla. Raportista ei käy selville, millä perusteella mikin kohta on salattu.

Valtuusto päätti jo elokuussa, ettei se lähde käräjöimään raportista löytyneistä väärinkäytösepäilyistä. Nyt käsittelyssä oli raportin julkisuus. Pienryhmät tekivät elokuussa kaksi valtuustoaloitetta, joissa vaadittiin salaamisen perusteiden harkitsemista uudestaan.

Demarit, kristillisdemokraatit sekä suurin osa keskustan ja kokoomuksen edustajista hyväksyi maanantain äänestyksessä mustaamislinjan. Valtuustosalissa he pitivät suunsa tässä asiassa pääosin kiinni.

Demareiden ryhmäjohtaja Risto Kakkolan kuitenkin puolusti valittua linjaa. Hänen mukaan sosiaalidemokraateilla ei ole mitään sitä vastaan, että raportista julkaistaisiin mahdollisimman paljon.

Äänestyksissä yksikään demari ei kuitenkaan kannattanut sitä, että salauspäätöksien perusteita vielä tarkasteltaisiin.

Äänestys

Erityistilintarkastuksen julkisuuden halusivat uuteen valmisteluun Myö, vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, Satu Virtala sekä keskustan Tapio Arola, Riitta Munnukka, Pentti Pulli ja Elsa Silvennoinen sekä kokoomuksen Jukka Korkeila, Kari Puolakka ja Tommi Vasama.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari