Venäläiskylä piirustuslaudalla

Venäläiset saivat luvan yhdeksän rakennuksen rakentamiseen Taipalsaarelle. Moskovalaisen skandaalimiljonäärin tytär johtaa hanketta.

Outi Salovaara

TAIPALSAARI. Toijansalmen lähelle Taipalsaarelle suunnitellun venäläisten suuren mökkikylän insinööri- ja arkkitehtisuunnitelmat ovat käynnissä. Rakentaminen ei ala ennen ensi vuotta.

Venäläisinvestoijia Suomessa edustavan lappeenrantalaisen Unifalda-yhtiön Irina Rantasen mukaan esimerkiksi rakentamisbudjetti on vielä auki.

Kunnan tekninen lautakunta antoi elokuussa luvan Taipalsaaren Huvikumpu -yhtiölle yhdeksän rakennuksen rakentamiselle noin kuuden hehtaarin tontille. Alueelle tulee sekä vuokra- että omistusmökkejä.

Rakennustarkastaja Erkki Kallonen oli aluksi talvella mökkikylän rakentamista vastaan. Hän tulkitsi, että kyseessä on vain yksi rakennuspaikka, jolle voi rakentaa vain yhden huvilan. Myös useat naapurit vastustivat hanketta, ja rakennuslautakunta päätti olla antamatta mökkikylälle lupaa.

Myöhemmin mieli muuttui, ja elokuussa lupa kahdeksan huvilan ja huoltorakennuksen rakentamiseen heltisi.

Rakentamisen ei arveltu aiheuttavan suurta haittaa ympäristölle, eikä kyseessä ole varsinainen rantarakentaminen. Mökkikylän tontti ei rajoitu rantaan, mutta alueelta on saman omistajan hallussa olevan tontin kautta kulku Saimaalle.

Kallonen muistuttaa, että esimerkiksi vesi- ja jätehuoltosuunnitelmien on oltava kunnossa ennen kuin rakennuslupa myönnetään.

Kallonen ei vielä löisi vetoa mökkikylän valmistumisen puolesta. Hänen mukaansa venäläisten hankkeet ovat luvista huolimatta usein venähtäneet tai jääneet toteutumatta kokonaan.

Huvikumpu-yhtiön hallituksen alkuperäiset jäsenet Viipurista ja Pietarista ovat vaihtuneet moskovalaisiin liikemiehiin Anna Danilitskajaan ja Aleksander Shuljakiin.

1985 syntyneen Anna Danilitskajan isä Anatoli Danilitski on Venäjällä tytärtään tunnetumpi muun muassa seurustelustaan 28 vuotta nuoremman laulajatar Anastasija Slavenskajan kanssa.

Anatoli Danilitski on ollut töissä Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän sisäministeriössä vuoteen 1993 ja sen jälkeen pankeissa sekä Kansallisen rahoitus- ja teollisuusholdingyhtiön NFP:n pääjohtajana.

Danilitsk joutui eroamaan NFP:stä 2009 kehnojen tulosten ja yksityiselämän skandaalien takia.

Ranskan Alpeilla ylellisissä hiihtokeskuksissa lomailleen miljonäärin muun muassa kerrottiin rahoittaneen neljällä miljoonalla dollarilla tyttöystävänsä elokuvaa, mikä herätti ihmetystä rahojen alkuperästä.

Irina Rantasen mukaan Anna Danilitskaja on itsekin menestynyt liikenainen eikä Toijansalmi-investointisuunnitelman takana välttämättä ole hänen isänsä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara