Categories
Artikkelit

Viimeistä makasiinia viedään

Lappeenrannan kaupunki hakee yrittäjää Satamatien rakennukseen. Hyvien ideoiden lisäksi vuokralaiselta halutaan remonttirahaa.

Katja Remsu

LAPPEENRANTA. Satamapoijuja, kasoittain raakalautaa, muutama hiljaa huriseva jääkaappi, vanha rasvamonttu, siellä täällä tyttökalentereita. Satamatie 6:n historiallisessa rakennuksessa toimii tällä hetkellä Lappeenrannan satamalaitoksen korjaamo ja varasto. Uutta vuokralaista etsitään toistamiseen lehti-ilmoituksella.

— Ensimmäisellä kierroksella ei löytynyt yhtään halukasta, kertoo kaupungin kunnossapitopäällikkö Aila Vallius.

— Voihan jollain olla hyvä idea muhimassa, ja kun paikan näkee, se sopii sinne.

Kun Satamatien rakennukseen astuu sisälle, nopeasti selviää, että paikka tarvitsee melkoista kunnostamista, oli yritys mikä tahansa. Katto on painunut, ikkunoista vetää, kaikki pinnat ovat käsittelemättä, rojua ja rompetta on joka puolella.

Mutta toisaalta, avaraan tilaan lankeaa korkealla sijaitsevista ikkunoista kaunis valo, talossa on sähköt ja kaukolämpö. Vessat, suihkut ja taukotila on rakennettu vasta kymmenen vuotta sitten. Jos keskelle suurta huonetta toisi trampoliinin, siinä hyppiessä näkisi mahtavan maiseman, joka rakennuksen suurista ikkunoista avautuu — hiekkalinnan alue, Saimaa ja syksyn värit Karhusaaressa.

— Kun satamassa ollaan, tietenkin joku matkailua palveleva juttu olisi hyvä, mutta ei muutakaan suljeta pois, Vallius miettii.

Satamatie 6 rakennettiin vuonna 1914 varuskunnan korjauspajaksi tai varastoksi kuten sen naapuritalotkin. 1940—50-luvuilla rakennuksessa toimi ensin Saimaan Moottorin autokorjaamo, sitten Lappeen Moottori. Myöhemmin rakennuksessa on majaillut moottoripyöräkerho.

— Onhan se harmi, että tuollainen rakennus seisoo tyhjän panttina. Linnoituksen alueella tämä on oikeastaan ainoa rakennus, jossa ei ole mitään toimintaa.

Vallius vakuuttaa, että kaikille ideoille ollaan avoimia.

Tarkoitus on, että vuokralainen osallistuisi rakennuksen kunnostuskustannuksiin. Katsojia rakennuksessa on käynyt, mutta mitään konkreettista ei ole paperille saatu.

— Jos ideoita ei synny, rakennus jätetään tyhjilleen, Vallius toteaa.

Vuokralaista etsivän rakennuksen toisena naapurina on ravintola Wanha Makasiini, toisena Maahanmuuttovirasto. Virastotalo on lähes identtinen tarjolla olevan Satamatie 6:n kanssa.

Satamatie 8:n peruskorjattiin Aldatalle 2000-luvun alussa. Korjaus maksoi silloin 5,3 miljoonaa markkaa eli hiukan alle miljoona euroa. Kaupungin osuus remontista oli runsaat kaksi miljoonaa markkaa. Myöhemmin rakennus vuokrattiin Maahanmuuttovirastolle. Silloin remonttiin käytettiin yli 30 000 euroa.

Satamatie 6

Rakennettu 1914—15

Suojeltu rakennus

Kerrosala 586,5 m2

Huoneistoala 497 m2

Omistaja Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Katja Remsu