Wirma vähentää väkeä

Yhtiön rakenne muuttuu kevyemmäksi ja osa henkilöstöä joutuu etsimään uusia töitä. Palvelusopimuksen hintalappu hiertää kunnissa.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Wirma Lappeenranta Oy käynnistää yt-neuvottelut.

Taustalla on yhtiön suuret tappiot. Tuoreen ennusteen mukaan yhtiön tulos on tänä vuonna miinuksella noin 300?000 euroa.

-Ilman uusia korjaavia toimenpiteitä yhtiön tappio tulee olemaan vieläkin suurempi, todetaan yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyvät lokakuun alussa. Tavoitteena on, että prosessi on käyty marraskuun alkuun mennessä. Samalla uudistetaan yhtiön palvelusopimus kuntien kanssa. Sopimuksen sisällöstä ja hintalapusta käydään parhaillaan vääntöä.

Wirman tervehdyttäminen tapahtuu selkeyttämällä rahoitusta sekä keskittämällä ja karsimalla yhtiön toimintoja. Se tarkoittaa palvelusopimuksen uusimista, mutta myös henkilöstön vähentämistä nykyisestään. Wirmassa työskentelee noin 30 henkilöä erilaisissa tehtävissä.

Yhtiön henkilöstökulut on tämän vuoden budjetissa arvioitu noin 2,3 miljoonaan euroon -?Kävimme kuntien kanssa läpi uutta palvelusopimusta kevään ja kesän aikana. Esille tuli, että yhtiön nykyistä rakennetta ei voi ylläpitää eikä se ole tarpeenkaan, sanoo toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Lankinen ei halua arvioida henkilövähennysten tarvetta. Osa meneillään olevista hankkeista tai projekteista voidaan lopettaa. Lopetettavien palvelujen henkilökunta voi olla vähentämisen kohteena.

Yllätyksenä Wirman tappiot eivät tulleet. Yhtiön budjetti laadittiin alunperinkin noin 300?000 euroa miinukselle.

-Sovimme silloin, että palvelusopimus uudistetaan tämän vuoden aikana ja valmistelemme uuden palvelusopimuksen omistajakuntien kanssa, sanoo toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Wirman hallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että kyse on Wirman uudistamisesta sellaiseksi yhtiöksi, jonka omistajat sen haluavat olevan.

-Isossa kuvassa on rakenteiden tervehdyttäminen kaupunkiyhtiöissä. Haluamme tehokuutta ja läpinäkyvyyttä toimintaan. Tämä työ käynnistyi jo viime vuonna, kun toimitusjohtaja vaihtui.

Wirman omistajia ovat Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari.

Kunnat maksavat Wirmalle peruspaketista vuodessa 11,40 euroa/asukas. Lisämausteet nostavat paketin hinnan 16,30 euroon. Wirma käy parhaillaan neuvotteluja, jonka pohjana on 16,30 euroa. Osa pienemmistä kunnista pitää hintaa liian kovana ja haluaa ostaa vain osan Wirman palveluista.

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n omistajakunnat maksavat palvelusta vuosittain 45 euroa asukasta kohden.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Lappeenrannan hiekkalinna on yksi Wirman matkailupalveluista. Hiekkalinna kävijämäärät jäivät viime vuodesta. Ensi vuonna linna kohoaa kymmenettä kertaa.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen