180 astetta julki tänään

Uusi levy on Mokoman yhdeksäs. Aiemmista levyistä kolme on myynyt kultaa ja noussut virallisen albumilistan ykköseksi.

Piia Kaskinen

Lappeenranta. Mokoma-yhtyeen yhdeksäs pitkäsoitto ilmestyy tänään.

— Kutkuttavat ovat tunnelmat! intoilee Marko Annala, yhtyeen keulahahmo ja laulaja.

— Olemme soittaneet uusia kappaleita parissa pienessä tilaisuudessa alan väelle ja faneille. Palautetta on tullut jonkun verran — ja tärkeintä että sitä on tullut. Kun kyseessä on jo yhdeksäs levy, voisi kuvitella, ettei palautteen antaminen enää kiinnostaisi ketään. Perjantain jälkeen ollaan paljon viisaampia siitä, mitä yleisö kappaleista pitää.

Levynjulkaisupäivä alkaa pienellä tilaisuudella Helsingin Levykauppa Äx:ssä kello 16. Sitten keikkabussiin ja Lahteen. Varsinainen julkistamiskeikka pidetään Lahden Finlandia-klubilla.

— Kyllä se keikka jännittää. Se on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun päästään soittamaan uusia kappaleita yleisön edessä. Ja kun päästään saamaan niistä palautetta välittömästi.

Levyltä on julkaistu ennakkoon kaksi kappaletta, ärjyvä Valkoista kohinaa ja melodinen Punamultaa.

— Yleisö on ollut hyvin hämmentynyttä siitä, että julkaisimme kaksi näin erilaista kappaletta. Siitä huolimatta, että olemme tehneet samoin kaikkien aiempienkin levyjen kanssa.

— Nämä kaksi kappaletta kuvaavat koko levyä: se tekee täyskäännöksiä alakulosta tsemppaamiseen. Jos näistä kappaleista pitää, tulee todennäköisesti pitämään koko levystä. Ja päinvastoin. Jos näistä ei pidä, kannattaa jättää levy ostamatta.

Yhtye äänitti uutuuslevyn eri tavoin kuin ennen, kahdessa osassa. Ensimmäinen studiosessio oli kesäkuun alussa ja toinen elokuun puolivälissä.

— Tekotapa vaikuttaa lopputulokseen. Musiikin sovitus poikkeaa aiemmista, uusi levy on niitä hengittävämpi. Mokoma ei ole koskaan ollut mikään yhden ilmaisun orkesteri, mutta uudella levyllä soittomme laventuu entisestään. Uskon, että se myös kestää kuuntelua aiempia levyjä paremmin.

Uuden albumin myötä Mokoma lähtee klubikiertueelle. Kerran vielä pojat ja sitten vielä pari kertaa 2012—kiertue pitää sisällään seitsemäntoista keikkaa. Lappeenrantaan se saapuu 30.11.

— Tämän hetken menestyneimmät lappeenrantalaisbändit viihtyvät raskaan musiikin parissa. Mutta se antaa koko kentästä hieman vääristyneen kuvan. Muidenkin tyylien parissa käy kova kuhina, hyviä lappeenrantalaistekijöitä löytyy esimerkiksi rap-musiikin puolelta.

KUVATEKSTI

Tuomas Järvelä

Mokoman uusi levy on täynnä täyskäännöksiä.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen