Elinkeinoasiamiehen paluu

Wirma tarjoaa pienille kunnille uutta mallia. Taipalsaari tarttui jo täkyyn.

Harri Manskinen

ELINKEINOASIAMIEHET tekevät paluuta Etelä-Karjalan pieniin kuntiin.

Elinkeinoyhtiö Wirma Lappeenranta Oy tarjoaa uutta palvelusopimusta, jonka perusteella elinkeinoasiamies vierailee kunnissa säännöllisesti. Taipalsaaren kunnanhallitus hyväksyi alkuviikosta sopimuksen, jonka perusteella elinkeinoasiamiehen palvelut ovat kunnan käytössä yhden päivän ajan joka toinen viikko. Taipalsaari maksaa Wirmalle uudesta sopimuksesta 12,4 euroa asukasta kohden. Yhteensä tämä tekee noin 60?000 euroa.

Aiempi sopimus Wirman kanssa maksoi 53?000 euroa vuodessa. Korotus liittyy nimenomaan elinkeinoasiamiehen palveluihin, jotka ovat ekstraa perinteisille seudullisille palveluille.

-Elinkeinoasiamies tarkoittaa ihan perusneuvontaa sitä tarvitseville uusille ja jo toimiville yrityksille. Tarkoitus on, että sopimuksen avulla olemme enemmän yhteydessä suoraan yrityksiin, sanoo vs. kunnanjohtaja Mikko Hietamies.

Wirma ei ole ollut hyvässä huudossa kaikissa pikkukunnissa. Taipalsaarella on koettu, että rahalle ei saa vastinetta. Sen vuoksi uusi palvelusopimus on aluksi laadittu vuoden mittaiseksi.

-Katsotaan ensi vuosi ja arvioidaan sen jälkeen, mitkä ovat tarpeemme ja toimiiko uusi sopimus, Hietamies sanoo.

Uudessa sopimuksessa on mukana raportointivelvollisuus. Wirma raportoi Taipalsaaren kunnalle palvelujensa tuottamisesta vähintään kolme kertaa vuodessa.

Vastaava sopimus tulee esille myös Luumäellä, Savitaipaleella ja Lemillä.

Elinkeinoasiamies vierailee Lemillä Taipalsaaren tapaan päivän verran joka toinen viikko. Savitaipaleelle ja Luumäelle elinkeinoasiamiestä tarjotaan viikottain kahdeksi päiväksi. Luumäen sopimuksen hinta on noin 20 000 euroa. Savitaipale maksaa noin 60 000 euroa ja Lemi 38 000 euroa.

Wirmalle uudet palvelusopimukset ovat tärkeitä. Yhtiö käy yt-neuvotteluja ja palvelusopimukset ratkaisevat pitkälti Wirman ensi vuoden tulorahoituksen. Wirman suurin rahoittaja on Lappeenranta.

Imatran seudulla elinkeinopalveluista vastaa Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen