Terveysasema tiensä päässä

Lappeenrannan kaupungin tiukka talouslinja saattaa karsia Eksoten terveysasemien palveluverkkosuunnitelmaa. Lauritsalassa jatkaa jonkin tason palvelupiste, mutta sen paikkaa ei vielä tiedetä.

Anne Kotiharju

Lauritsalan terveysasemalle haetaan uusia tiloja Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Ritva Simpanen luonnehtii nykyisiä tiloja epäkäytännöllisiksi ja ahtaiksi.

-Kaupunkikin haluaisi paikan muuhun käyttöön. Meidän on nyt selvitettävä, missä on uusi Lauritsalan palvelupiste ja mitä palveluita siihen tulee, kertoo Simpanen.

Tälläkin hetkellä päiväaikainen lääkärin päivystysvastaanotto on Lauritsalan sijaan Armilassa.

Eksoten suunnitelma terveysasemien palveluverkosta on kesken. Lappeenrannan viidestä terveysasemasta Lauritsalan asema on tilojenkin takia epäselvin.

-Lauritsalaankin tulee palvelupiste, mutta mihin ja minkälaisin palveluin, on vielä ratkaisematta.

-Armilan rooli korostuu jatkossa. Sammonlahti ja Joutseno ovat vahvoja asemia ja Ylämaan lähipalvelut turvataan, lupaa Simpanen.

Ylämaalla on nykyään lääkäri neljänä päivänä viikossa.

-Ylämaan lähipalvelupisteeseen sopisi kotihoidon, sosiaalitoimen ja terveyspuolen palveluja, arvelee Simpanen.

Lääkäripalvelut säilyvät maakunnan jokaisessa kunnassa, korostaa Simpanen.

-Lääkäreitä on muillakin asemilla kuin kolmella vahvistettujen palvelujen terveysasemalla.

Näitä vahvistettuja niin sanottuja täyden palvelun asemia ovat Lappeenrannan Armilan lisäksi Parikkala ja mahdollisesti Savitaipale, kumpikin erilaisin painotuksin. Suunnitelmaa tehdään pitkälle tulevaisuuteen.

Uusi terveysasemaverkosto uusine palveluvalikoimineen on suunnitelman mukaan todellisuutta vuoden 2014 alusta alkaen. Päätöksiä pitäisi tehdä puolen vuoden sisällä.

Koska palvelutarpeiden kartoitus on vielä kesken, ei terveysasemien valikoimaa pystyy vielä yksityiskohtaisesti kuvaamaan.

Kuntien talousarviolinjauksetkin vaikuttavat tulevaan palveluverkkoon. Lappeenranta on tähän mennessä ilmoittanut, että se varaa budjettiin Eksotelle seitsemän miljoonaa euroa vähemmän rahaa, mitä Eksote odottaa.

-Jos rahaa tulee vähemmän, on puututtava rakenteisiin, tehtävä se, mitä rahalla saa. Joudutaan karsintoihin. Jos ei ole varaa sijaisiin, se tietää sulkuja ja vastaavaa, kuvailee Simpanen.

-Olisi toivottavaa, että Lappeenrannan palvelut voisi järjestää suunnitellulla palveluvalikolla.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lauritsalan terveysasema sijaitsee Tietokadulla. Aseman tulevaisuus on huolestuttanut asukkaita jo aiemminkin. Aseman säilyttämiseksi kerättiin adressi viime vuonna.

Jokaisella terveysasemalla

Neuvola

Kouluterveydenhoito

Sairaanhoitaja- ja lääkäripalvelut

Sosiaalitoimen lähipalvelut

Mielenterveyspalvelujen lähipalvelut

Kotihoito

Liikkuvat palvelut, Mallu-auto, täydentää lähipalveluverkkoa

Lähde: Ritva Simpanen, Eksoten suunnitelma terveysasemien palveluverkosta

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju