1 500 metsähehtaaria syynissä

Lappeenranta teettää suunnitelmaa haja-alueiden tiluksilleen. 1 500 metsähehtaarin hoitoa ja käyttöä esitellään maanantaina kaupungintalolla.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Lappeenranta toivoo asukkaiden mielipiteitä kaupungin metsätiluksien käytöstä. Nyt tehdään metsäsuunnitelmaa noin 1 500 hehtaarille, jotka ovat Lappeenrannan haja-asutusalueella.

Suunnitelman luonnosta esitellään maanantaina yleisötilaisuudessa kaupungintalolla.

Hehtaarit ovat asemakaava-alueen ulkopuolella, pieninä palasina ympäri kyliä.

-Vainikkalassa, Raipossa, Simolassa, Lensulassa, Vilkjärvellä, Muukonkankaalla…, myös saarissa, luettelee kaupungin metsätalouspäällikkö Risto Laukas.

Osa kaupungin omistamista metsäpalstoista on hänen mukaansa lähellä asutusta, jotkut ihan korvessa. Suurimmatkin ovat korkeintaan sadan hehtaarin luokkaa.

-Paikalliset asukkaat varmaan tietävät lähellä olevat kaupungin metsät. Kuullaan mielellään niistä heidän ajatuksiaan ja toiveitaan. Heillä on metsistä varmaan myös historiatietoa, mikä on tärkeää suunnittelijalle, Laukas sanoo.

Kaupungilla on näistä palstoista koottua tietoa entisissä metsäsuunnitelmissa. Ne on tehty erikseen talousmetsille ja asemakaavan liepeillä oleville lähimetsille.

Nyt aiemmat suunnitelmat yhdistetään yhdeksi suunnitelmaksi, johon tehdään metsien hoitoluokitus.

-Yritetään saada yhdistetyksi metsälliset intressit, asukkaiden intressit ja kaupungin omat tavoitteet, Laukas kertoo.

Aiemmin kaupungin tiluksien metsäsuunnitelmien teko on Lappeenrannassa nostanut älämölöä etenkin taajamametsissä. Asukas- ja luontoaktiivit ovat vastustaneet hakkuita ja puolustaneet luonnonarvoja.

-Nämä metsät eivät näy ikkunasta, joten kuvittelisin, että ne eivät herätä niin paljon liikehdintää, Laukas sanoo ja muistuttaa, ette vastustus taajamametsissäkään ole ollut mitään joukkoliikettä.

Päin vastoin monet asukkaat ovat ilahtuneet maiseman avartumisesta ja hoidosta.

Tämänkertaisen suunnitelma-alueen luonnonarvoista on aiemmin noteerattu niin sanotut metsälakikohteet. Ne on Laukkaan mukaan käyty nyt läpi suunnittelijan tekemässä metsäinventoinnissa, missä on kartoitettu muutakin mahdollista arvoluontoa.

-Näistä metsistä tulee myös Metso-suojeluohjelman kohteita, joiden kartoitus menee omaa rataansa.

Laukas muistuttaa, että myös asukkaat voivat kertoa tietojaan arvokkaista luontokohteista.

Suunnitelman tekee Suomen metsäkeskus, jossa pääsuunnittelija on metsäpalveluesimies Arto Hyvärinen.

Suunnittelulla on ohjausryhmä, joka tekee metsien käsittelystä päättäjille kolme vaihtoehtoa. Keskeinen ero niissä on hakkuiden tehokkuus.

Lappeenranta omistaa liitoskuntien manttaalit mukaan lukien noin 3?600 hehtaaria metsää, joka on kaupungille tärkeä tulonlähde.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Lappeenrantalaisilla on kaikkiaan noin 3 600 hehtaaria kaupungin metsiä. Nyt suunnitellaan 1 500 hehtaarin hoitoa ja käyttöä seuraavien 10 vuoden aikana.

Metsä avautuu asukastilaisuudessa

Metsäsuunnitelmaa tehdään kaupungin metsiin, jotka ovat niin sanotun vanhan Lappeenrannan alueella ja asemakaavan ulkopuolella.

Suunnitelma ohjaa näiden metsien hoitoa ja käyttöä seuraavat kymmenen vuotta.

Tavoitteena on, että metsien tila paranee, asukkaat viihtyvät paremmin, hakkuu ja hoito kehittyy ja metsätaloudelle asetetut tavoitteet saavutetaan.

Suunnitelman teko alkoi keväällä.

Suunnitelman luonnoksen kaikille avoin esittelytilaisuus on Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa maanantaina 5. marraskuuta kello 17-19.

Palautteen perusteella päivitetty suunnitelmaluonnos esitellään uudessa asukastilaisuudessa 28. marraskuuta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen