Lauritsala ja Ylämaa uhattuna

Eksoten hallitus keskeytti raflaavien keskittämismallien suunnittelemisen. Jo alkaneet tuottavuusohjelmat etenevät. Laitoshoitoa korvataan asumisella ja terveysasemien palveluita järjestellään.

Anne Kotiharju

Lauritsalan ja Ylämaan nykyiset terveysasemat suljetaan Eksoten suunnitelmissa. Tilalle tulee uuteen paikkaan suppeampaa palveluvalikoimaa tarjoavat sosiaali- ja terveyspalvelujen lähipalvelupisteet.

Suunnitelmissa myös muun muassa Lemin palveluja karsitaan ja niille etsitään uutta paikkaa.

Vaikka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallitus pisti Eksoten virkamiesten virittelemät raflaavat palveluverkkomallit toistaiseksi hyllylle, jatkuvat Eksoten jo aloittamat kehittämisprosessit. Esimerkiksi terveysasemien vuodeosastoja ja vanhainkoteja korvataan tehostetulla palveluasumisella.

Visioissa terveyskeskuskäynti voi korvautua sähköisellä asioinnilla. Koko ajan palvelun tarvetta arvioidaan entistä tarkemmin eli seula palvelun piirin pääsemiseksi tiukentuu. Ennaltaehkäisyyn satsataan.

Eksoten hallitus tutustui perjantaina ylimääräisessä kokouksessa kolmeen vaihtoehtoiseen tulevaisuusnäkymään. Hahmotelmat kaksinapaisesta keskittämismallista ja nopeiden kustannusleikkausten mallista eivät kuitenkaan nyt etene. Kolmas vaihtoehto tarkoitti nykyisten rakenteiden kehittämistä.

-Hallitus päätti ottaa aikalisän, koska on menossa niin monta muutakin selvitystä samoista asioista. Odotamme sosiaali- ja terveysministeriön selvitystä, Etelä-Karjalan kuntajohtajien tilaamaa ulkoista selvitystä Eksotesta ja THL:n selvitystä. Turha meidän on muiden kanssa kilpailla, selvittää toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Itkosen mukaan asiaan palataan helmikuussa, kun selvityksiä valmistuu.

Nykyistä kuntakohtaista mallia kehittämällä Eksote voi vähentää menokasvua noin 20 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Kuitenkin jää ratkaisematta vielä noin 40 miljoonan euron menokasvu, joka tulee ikääntymisen tuomasta kysynnän kasvusta.

Maksuosuuksien kasvattamiseen jää paineita.

Eksoten ensi vuoden budjettiesityksessä menot ovat 362 miljoonaa. Kattamattomia alijäämiä on ensi vuoden lopulla 38 miljoonaa euroa.

Eksoten alustavassa hahmotelmassa palvelujen keskittämismalliksi käy ilmi, että keskittäminen koskisi vain 15 prosenttia Eksoten palveluista. Muut palvelut on jo keskitetty tai ne ovat asumispalveluita tai kotiin annettavia palveluita.

Kustannusten leikkausmallissa on uhkana joutua ojasta allikkoon. Kun vaikka seulontoja lopetetaan, lisääntyy syöpien hoito tai kun ei pääse lääkärivastaanotolle, päivystyskäynnit lisääntyvät.

Nykyisen rakenteen kehittämismallissa erikoissairaanhoitoa tehostetaan lyhentämällä hoitojaksoja 1,2 vuorokaudella.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju